Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 13:27 - Ой, Лазаре, Лазаре...
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 10825 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Традицията на Лазаров ден повелява да се пее на всеки член от семейството, в зависимост от неговата възраст, пол и положение в обществото. Независимо от това, лазарките влизат в дома с типичното за празника обръщение: Ой, Лазаре, Лазаре...

В миналото нашите баба и дядовци са вярвали, че словото, изречено на този ден, има магическа сила и освен че ще помогне на девойките да се превърнат в жени, ще помогне и на пролетта да смени зимата. С вяра в мистиката на Лазаров ден са свързани и много от обичаите, които се изпълняват. Стопанката на къщата търкулвала сито през лазарките и гадаела за плодородието според това как ще падне на земята. Друг обичай повелява да ги посипва с жито, докато танцуват, а те да се завъртят с думите: Завърти се Лазаре, че да се въдят пчелите, да се агнят агънца, да се телят теленца...

image

На Лазаров ден подрастващите девойки се превръщат в моми за женене. Празникът ознаменува момента, в който обществото им позволява да сресват косите си като възрастните жени, да носят косатник, да обличат везана риза, да се кичат с гердани, пръстени и гривни, да носят венец на главата и китка на дрехата. От този ден на подрастващите момичета им е разрешено да "либят либовник" и да се омъжат. На Лазаров ден, девойките започват да живеят в света на жените.


image

По стари български традиции и обичаи, подготовката за Лазаров ден започва от рано, още "среди пости". По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца.

image

На този ден празничният обред започва рано сутринта. Момичетата се разделят на групи от по 5-6 лазарки и започват да обикалят селото пременени в невестински дрехи. В различните части на България девойките са обличали различни одежди. В Източна Тракия, например, Лазарките са обличали нови булчински премени, за да ги "разтърсят за хаир". В кюстендилско момите са носели в ръка кърпа, с която невестата се "кланя" на сватбата - така наречената "кланячка", а в Шоплука главите им са били украсени с китка от копринена трева и красиво пауново перо.

image

Премяната на лазарките символизира не само брачния характер на празника, но и любовта, женитбата и плодородието, които винаги преплитат своята същност в едно.

image

В Кюстендилско лазарките пеели не само в домовете, но и в гората, в раззеленили се ниви и дори по пътя и все за здраве, плодородие и щастие.


Източник: LifeStyle Framar.bg
image





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Красив пролетен обичай...
04.04.2015 18:35
връщам се в спомените при интересните разкази на моята баба
за празниците от стари времена.
Хубав ден, Феичка !
цитирай
2. danailvdimitrov - езичеството е глупост върху глупост, суеверие върху суеверие
05.04.2015 00:20
и няма връзка с нищо смислено....
цитирай
3. feq - Не те разбирам, Данаил Димитров...?!..."езичниците са гнесни ред Бога" -???
05.04.2015 18:10
2. danailvdimitrov - езичеството е глупост върху глупост, суеверие върху суеверие
00:20
и няма връзка с нищо смислено....

3. danailvdimitrov - и да триеш и да не триеш -това си е езическа гнусотия
00:24
езичниците са гнесни ред Бога

...
Народ без минало и традиции не е народ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9498162
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031