Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 19:13 - Значението на солта - завет със сол
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 5127 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По месиански материали
съставила : Бл. Попова

image

ЗАВЕТ СЪС СОЛ


Библията е книга от "Изтока". Тя е написана преди много години на "изток" или както го наричаме ние "Близкият изток." Като такъв, в него има много обичаи и идиоми, които не са типични за „западния” ум.

Сключването на завет е споразумение - договор. В наши дни, когато някой сключи договор, го подписва и подпечатва. В миналото договарянето се е „подпечатвало” чрез ръкостискане – „Да си стиснем ръцете!”, т.е. „да се договорим”. 

Един от най-старите известни договори обаче е договорът със сол.

Договарящите страни взимали по няколко кристалчета сол и така сключвали договора. 
Договорът със сол означава също договор за мир и вечно приятелство.

2 Летописи 13:5 Не трябва ли да знаете, че Господ, Израилевият Бог, даде завинаги на Давид да царува над Израиля, той и потомците му, чрез завет със сол?

Една много древна традиция е посрещането на гости с хляб и сол. Това означава приятелска трапеза, мирни намерения.

Левит 2:13 И от хлебните приноси да подправяш със сол всеки свой принос; да не оставяш да липсва от хлебния ти принос солта на завета на твоя Бог; с всичките си приноси да принасяш и сол.

В някои арабски народи и до днес е познат изразът „Има сол помежду ни”, т.е. сключен е /подпечатан е вечен завет/ договор, който не може да бъде нарушен! 
Солта е жизнено необходима. От древни времена тя е била използвана в много култури като подправка, консервант, дезинфектант, символична част от церемониалните жертви, като обменна единица. 

Библията съдържа множество препратки към солта. В различен контекст тя се споменава и метафорично, за да покаже постоянство, лоялност, издръжливост, трайност, вярност, полезност, стойност, пречистване… 

Марк 9: 49-50 Защото всеки ще се осоли с огън!... Добро нещо е солта, но ако солта стане безсолна, с какво ще я подправите! Имайте сол в себе си и мир помежду си. 

Употребата на сол при жертвоприношенията е трябвало да покаже на народа на Израел, че жертвата не само изкупва греховете на човека пред Бога, но и го съединява с Него!

Бог е забранил да ядем кръв. 

Въпреки че животните са били заколвани по специален и възможно най-безболезнен начин, месото им се е осолявало обилно, докато солта попие цялата останала в него кръв. По този начин месото се пречиства. 

Но значението на солта не се изчерпва само с това. В Библията солта символизира също безплодието на греха и проклятие. Там, където почвата е осолена, не никне нищо, няма живот. Ярък пример за това е Мъртво море (Соленото море), превръщането на жената на Лот в сол…

Псалм 107: 33-34 – Той обръща реките в пустини и водните извори в суша; плодородната земя в солена пустош, поради нечестието на жителите й.

Как да разбираме значението на солта в Библията, след като от една страна тя символизира мир и неразрушимо единство с Бога, а от друга - проклятието на греха?Всичко идва на мястото си ако вместо думата сол употребим думите „същност, смисъл”. 

Ако човек има добри взаимоотношения с Бог, тогава той има в себе си сол, има смисъл от неговото съществуване. Тогава той е благословен, защитен и процъфтява. И обратното – ако тези взаимоотношения липсват, тогава грехът води до проклятие и духовно безплодие.

Така разбираме по-добре защо Исус казва на учениците си, че те са солта на земята (Матей 5:13). 
Както солта придава вкус на храната, така и последователите на Исус придават особен вкус на живота, правят го по-привлекателен. Заобикалящите ги хора виждат, че там, където другите грешат, вярващите живеят в святост; там, където другите таят злоба и мъст, те прощават, където проклинат и злословят – благославят. Те показват, че не всичко в живота е лошо, че има и добро и че то е по-силно от злото. С вяра и надежда те гледат в бъдещето, колкото и тежко да е настоящето. С такива хора всеки би искал да съжителства. 

Когато Исус нарича учениците си сол на земята, им казва, че тяхното присъствие предпазва света от пълно разложение. Силата е в Словото на Исус, което живее в Неговите ученици: 
„Вашите думи да бъдат изпълнени винаги с благодат, подправени със сол, за да знаете как да отговаряте на всеки…” (Колосяни 4:6) 

Учениците на Исус са наречени сол на земята, защото в Божиите очи те стоят нависоко, но и отговорността им е огромна.
„Вие сте избран род, царско свещенство, народ свят, люде, които Бог придоби, за да възвестяват превъзходството на Този, Който ги е призвал от тъмнината в Неговата чудна светлина.” (1 Петрово 2:9)

Пред Бога носим отговорността за положението на този свят. В молитвите си ходатайстваме за спасението на всички човеци! 

Ако човек изгуби връзката си с Бога, животът му става безмислен. 

„Ако солта загуби силата си, как ще я направиш солена? Тя вече не става за нищо, освен да се изхвърли и да се тъпче от хората.” (Матей 5:13) 

Ето, това са някои от значенията за солта, които можем да видим в Библията. 
Добре е не само да ги знаем и разбираме, но и да живеем така, че с пълно право да можем да се неречем „сол на земята”.



ПП
( коментар към темата)

image

В много страни младоженците правят договор със сол, като церемония. Всеки от младоженците сипва от своята сол в общ съд (в случая "яйцето") и после си я ползват от там. Яйцето на снимката символизира живот и единство, а общата сол - съвместния им живот, в който вече няма "мое и твое", тъй като двамата стават Едно

източник: https://www.facebook.com/groups/3234206 ... 357511547/


Тагове:   сол,   библия,   значение,   Завет,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 185262
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031