Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2017 21:46 - ИСТИНАТА ЗА ПЪТЯ НА ЖИВОТА
Автор: bumerang Категория: Други   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.10.2017 22:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

               Дядо Дарвин създаде Човека на Земята. И Човека създаде Бог на небето. По свой образ и подобие го създаде. И рече Бог: „Истината за Пътя на Живота на Земята е една: „ЛЮБОВ. Любов към ближния! Хуманизъм! Без НЕЯ няма Човек. Няма Живот. Няма Земя.” Но друг човек създаде Антихриста. И Антихриста рече. „Кой е Бог? Аз съм повече от Бог. Аз съм Античовек!”. Тогава той стана господар. И от Земята изчезнаха Човеците и останаха античовеците. А после в Космоса се чу Бууум! и изчезнаха, и Живота, и Земята. И това не беше катастрофа. Беше поредната и последна античовешка глупост.

               А това не е поредната смешна приказка. Това е един възможен сценарий на Шекспировия театър, в който всички ние сме сценаристи и актьори, и зрители. Някои Човеци, а други – античовеци. Възможна пиеса, в която побеждават античовеците, а човеците сладко придремват,  докато ръкопляскат и се смеят на смешките на големите комици на сцената.

               „Само не смятайте, че става дума за научна фантастика – на 18 април 2015г. екип от китайски генетици проведе експеримент с 83 човешки ембриона с цел „да поправи”, дори „да подобри” генома на клетките им.”

              „Главно благодарение на системата CRISPR – Cas9, ползвана от китайския екип техника за „разрязване” и „привнасяне” на ДНК, разработена от една французойка и една американка.”

                Абзаците в кавичките по-горе са от началото на книгата на Люк Фери –  бивш министър на младежта, образованието и науката на Франция, доктор на политическите науки, бивш преподавател по философия – „Трансхуманитарната революция”. От тези няколко реда на всеки що-годе средноинтелигентен човек трябва да му стане ясно, че човекът-ГМО вече е възможен. А това е една огромна крачка напред в науката. То е възможност за справяне с болестите, за победа на старостта, за „Смъртта на смъртта”, за създаване на един здрав, неостаряващ, почти безсмъртен човек. Но то е И възможност за създаване на два вида човеци: господари и слуги. А дали тази крачка напред в науката ще бъде крачка напред за човечеството зависи от една дума: РЕГУЛАЦИЯ. Т.е. ПРАВИЛА, ЗАКОНИ. А тя зависи от едни хора, наречени политици. За много от тях понятия като „трансхуманизъм”, „постхуманизъм”, „античовек”, са вероятно понятия от далечната и не за всички интересна научна фантастика. Но те не са утопия, те са всъщност на едно или няколко десетилетия разстояние от нас. Зависи най-вече от това колко пари и с какви цели ще се налеят в тези проекти. А там, където няма РЕГУЛАЦИЯ, пари се наливат преди всичко с една цел: да донесат на финансиращите много повече пари.

               Тъй като знаем, че онези хора, наречени политици, навсякъде по света, а особено в България са малко, ако не и твърде далеч от разбирането за развитието и възможностите на нанотехнологиите, биотехнологиите, информационните технологии, когнивистиката, евгениката, които са в основата на трансхуманитарната революция, а това е поредният дух, изпуснат от бутилката и би могъл да доведе до създаването на античовека, то май не ни остава кой знае колко оптимизъм за края на Шекспировия театър. И онова космическо „Буууум...”, което Бог ще чуе, ще въздъхне и ще каже „Ех, Адаме, казах ли ти аз да не ядеш от дървото на познанието! Видя ли сега края на пиесата, която сам написа...”, А главите на Адам и Ева ще летят някъде из Космоса и ще се радват на звездите, отделно от телата си. Е, има и друга възможност: безсмъртните, безбройни и идеални  Адам и Ева да се целуват от нямане какво друго да правят, омръзнали си до втръсване, докато чакат да се роди безсмъртното им идеално дете някъде, в някаква лаборатория. Възможни сценарии – колкото искаш. Но каква ще е ролята на нашето потомство в тези утрешни сценарии, доколко и дали изобщо зависи от нас, или вече е решена от онези на върха на пирамидата, които дърпат конците на  другите, които наричаме политици? 






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bumerang
Категория: Други
Прочетен: 316281
Постинги: 203
Коментари: 290
Гласове: 542
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031