Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2019 11:36 - Добре е, че все още има достойни, почтени, грамотни българи, които не стоят приведени пред кремълската клика.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 3592 Коментари: 8 Гласове:
18

Последна промяна: 23.01.2019 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Понеже блоговото и медийното пространство напоследък се нафрашкаха с недомислици и спекулации на зависимите от кремълските имперски амбиции президентски и медийни лобисти, мечтаещи за слаба, зависима изцяло от руската геополитика България, публикувам едно компетентно, аргументирано експертно мнение, за да има яснота по темата с избора на тип самолет, най-подходящ за военно-въздушната ни авиация:



... И мнението на специалиста а всичко друго е от Лукавия

Шефът на ВВС: С избора на Ф-16 купуваме и цялата оръжейна система

Чисто технически най-голямото превъзходство на американския изтребител е радарът, който е от 5-о поколение

image

Цанко Стойков

 

Правилният избор за българските ВВС бе Ф-16. Тази позиция изрази ръководителят на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков в интервю за Канал 3.

Предложихме проект за инвестиционен разход, който беше разгледан и на Министерски съвет, и от парламента, и считам, че целта на този проект е придобиване на нов боен самолет, но не само. В конкретния случай ние говорим вече и за оръжейна система. Или както някои я наричат боен авиационен комплекс, като летателният апарат, или самолетът е част от нея. Т.е. е самолетът е важна и съществена част от самия комплекс, но в него влизат и въоръжение, и други крипто и класифицирани системи, които правят самолета, съвместим с НАТО, и не на последно място въоръжение, логистично оборудване и средства, които придават на самата система автономност. Затова е важно да се разбере, че модернизацията чрез придобиване на този проект е жизненонеобходима за българските ВВС, бик казал и че е малко закъсняла, аргументира позицията си генералът.

„Имал съм възможност да летя на Ф-16, не на този блок, а на друга модификация – системата наистина е надеждна, боеспособна, може да изпълнява мисии въздух-въздух и въздух-земя, такива, каквито ги получаваме в цялостния пакет, който се предлага от държавата. Така че считам за правилен избор, избор, който наистина ще повиши бойните способности на България за един много дълъг период”, заяви ген.-майор Стойков.

Относно протичането на преговорите той обясни, че България първо трябва да изпрати писмо до САЩ с искане за придобиването на самолета и въоръжението за него, след което е нужно одобрение от Конгреса. След това, съобразно процедурите в САЩ, от тяхна страна се изпраща ново писмо, на което за период от 120 дни България трябва да отговори. Именно това писмо ще бъде основата на договора между двете страни и в него ще бъдат уточнени цените, сроковете за доставка и подробностите по въоръжение, системи и т.н.

„Ако се доверим на това, което САЩ декларираха, че могат да доставят първите самолети през 2022 г., можем да направим предположението, че това е периодът, в който ние ще получим първите самолети – т.е., периодът е 3 години”, изтъкна Стойков по отношение на доставката на първите изтребители.

Относно обучение на българските пилоти той поясни, че по принцип то се извършва в САЩ, въпреки че съществуват летателни центрове в Гърция, Турция и в други държави в Европа. По думите му обучението, както на летци, така и на техници трябва да бъде завършено преди доставката на самолетите.

„Българските ВВС ще изпълняват своите задачи по охрана на въздушното пространство на България и на НАТО, както и досега със съществуващите МиГ-29, за които бяха сключени 3 договора през миналата година – за доставка на агрегати, за ремонт на двигатели. И това ще даде възможност те да бъдат експлоатирани до края на техния жизнен цикъл", посочи още генералът.

МиГ-29 и Су-25 ще бъдат ремонтирани. Очаква се жизненият цикъл на МиГ-29 да приключи през 2029-2030 г., а на Су-25 след извършване на този ремонт, който предстои, да бъде повече от 10 години, считано може би от 2020 г., когато се очаква да бъдат доставени първите ремонтирани Су-25”, допълни шефът на Военновъздушните ни сили.

Чисто технически, връщайки се на темата за Ф-16, Стойков изтъкна и голямото предимство на Ф-16 пред останалите оферти, а именно „Грипен” и „Юрофайтър”, а именно радарът.

„Радарът е 5-о поколение. На другите им са по-стари. Те разполагат с механичен радар, който има по-ограничени възможност от фазираната радарна решетка или антена на Ф-16, която дава възможности за работа по въздушни цели или земни, или морски, едновременно. Да ги открива, проследява или въздейства върху тях. Ф-16 притежава възможности за работа с високо точни управляеми ракети и бомби по малки подвижни земни и морски цели и същевременно да въздейства по въздушни цели. Радарът е по-надежден със своите технологични новости и по този начин превъзхожда останалите”, коментира генерал-майорът.

„Летателният ресурс като часове е доста повече от „Грипен” и „Юрофайтър”, но тук по-важното е опитът и еволюцията, която са достигнали с последната модификация Блок 60 и Блок 70, който се предлага на нас. Статистически са използвали опита и практиката на всичките 4600 произведени самолета досега и са инкорпорирани всички забележки, недостатъци, които са отстранени, а всички технологични новости са налице, така че самолетът наистина си заслужава”, категоричен бе Цанко Стойков.

Той потвърди, че Ф-16 идва с въоръжение и необходимите системи, а за „Грипен” трябва да се купува въоръжението допълнителни и съответно трябва да се водят преговори с трети държави. Поясни, че и ако е изборът е бил „Грипен”, то той е щял да бъде доставен само с едно оръдие и то на бойния самолет, а за учебнобойния е без никакво въоръжение и че е трябвало да се сключват тепърва нови международни договори, за да се набавят въоръжение и съответните системи за него.

На въпрос на водещия защо България не може да закупи руски самолети, Стойков обясни: „Това е интересен въпрос. Има много мнения, но аз ще отговоря като летец. Всеки един самолет, включително и руски, може да бъде направен съвместим със страните от НАТО. Но от геополитическа гледна точка си мисля, че на този етап това е невъзможно. Никоя страна няма да се съгласи да даде своите системи и въоръжения да бъдат поставени на руски самолет. От тази гледна точка, считам, че е невъзможно. Иначе считам, че технологично не представлява абсолютно никаква трудност”, заяви Стойков.

Той коментира и твърденията, че не е необходимо да се закупуват нови самолети, а просто трябва да се увеличат зенитно-ракетните комплекси, които да охраняват въздушното ни пространство.

„Наистина зенитните комплекси и особено тези от типа на С-300 или „Пейтриът” са много ефективни. С много големи възможности за осигуряване на противовъздушната отбрана на една страна. Но аз считам, че задачите, които изпълнява изтребителната авиация са съвсем различни и със зенитно-ракетни комплекси не можем да носим дежурства по еър полисинг, най-малкото”, каза ръководителят на ВВС.

В заключение Стойков си призна, че поне малко ще завижда на младите си колеги, които ще имат възможност да летят на Ф-16 блок 70. И бе категоричен, че няма амбиции да бъде президент.

 
......



Гласувай:
20


Вълнообразно


1. kvg55 - batogo,
23.01.2019 12:26
Добре де, правилният самолет сме закупили. Ама по-добре е да не се налага да го употребяваме.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Съгласен съм с теб, Кvg55.
23.01.2019 12:49
Мирът винаги е най-доброто решение, но добрата защита парира нездравите апетити.
цитирай
3. bojo12345 - Ако искаш мир - готви се за война.
23.01.2019 15:38
Но когато данъците на народа ти го убиват, няма да има мир.
Китайците са били мъдри, когато пишат книги за войната.
цитирай
4. batogo - !!!:))) Здравей, Божо12345!
23.01.2019 17:14
Самолетите F16 Блок 70 са перфектната дългосрочна инвестиция в защитната ни система. А далновидните, перспективни дългосрочни инвестиции винаги се изплащат многократно на инвеститора.
Данъците ни са на средно ниво, но нашата пост-комунистическа, все още в голяма степен шуро-баджанашка икономика не може да влезе в ритъм с нормалните икономики и да плаща адекватни заплати, защото е претоварена от политизирана администрация, която спъва, вместо да съдейства за развитието на секторите.
цитирай
5. barin - Здравей, Оги. Време беше за нови ...
25.01.2019 07:03
Здравей, Оги. Време беше за нови самолети. Ние сме в НАТО, а самолетите- руски. От офертите избраха F-16, но дълго време Грипен вървеше по-напред. Сигурно са гледали радарите и още покаатели, но за народа остана впечатлението, че има нечестна надпревара. . Зная, че Юрофайтър отпадна, защото отстъпваше по много показатели. Аз като морски офицер не мога да кажа дали е правилен изборът, а и не е редно да се произнасям, след като не зная подробности за авиацията.
Поздрави!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Здравей, Ванка!
25.01.2019 10:19
Пропагандата и инсинуациите на про-московската президентска институция и червените тролове във фейсбук мрежата направиха всичко възможно, за да втълпят на не-информирания народ впечатлението за нечестна сделка и така да провалят закупуването на най-подходящия за въздушната ни отбрана, екипиран с пълно оборудване и съответната поддръжка и обучение на пилотите F16 Блок 70. Но, на лъжата, както всички знаем, краката стават все по-къси, защото хората вече се научиха, преди да вземат решения, добре да се информират, а информацията е навсякъде!
Поздрави и от мен!
цитирай
7. kolevdobri - Ако искаш война, готви се за мир.
01.02.2019 14:06
Опитвам се да предоставя на публиката и друга гледна точка. ЗАЩО СА НИ ИЗТРЕБИТЕЛИ? Едни силна армия няма нужда от изтребители. Има нужда от това, целият народ да бъде обучен да защитава Родината. ИДИЛ нямат самолети. В продължение на 8 години, армиите на 64 държави по света се опитваха да унищожат организацията. Това за какво ви говори?
цитирай
8. batogo - !!!:))) Добри, ние сме част от най-могъщия отбранителен пакт - НАТО.
01.02.2019 18:16
Няма нужда да ставаме самоубийци! Достатъчно е да имаме няколко мулти-функционални, високо-технологични изтребителя, няколко хиляди перфектно обучени специални части, които да се справят с всякакви ситуации и да имаме дух на независим, свободолюбив народ, който уважава себе си, следва собствения си път и няма да се остави да бъде мачкан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1774814
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41525
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031