Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2009 08:29 - ЗА ЛИТЕРАТУРНОТО ОБЩУВАНЕ
Автор: veselinvalev Категория: Изкуство   
Прочетен: 2928 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 05.04.2009 10:29


ЗА ЛИТЕРАТУРНОТО ОБЩУВАНЕ

ЕЛЕОНОРА КНЯЖЕВА:

Миниатюрки

***

Когато от бездарието взел си заем,

рискуваш да платиш високи лихви.

Лъжепоетите тъй често правят,

а публиката тихо се подсмихва.

 

***

Безумец си да мислиш, че надхитряш

за теб предначертаната съдба:

от тиквата се раждат само тикви,

от вятъра се ражда свобода.

 

ВЕСЕЛИН ВЪЛЕВ:

 

ЛЪЖЕПОЕТЪТ

 

Аз от бездарието често вземам заем

и плащам му високи лихви.

И публиката под сурдинка си хихика

към мен Лъжепоета . Кашлям, кихам

 

и на предначертаната съдба

за да я надхитрям – щото съм безумна тиква -

роден сред тиквени нивя,

обрулени от вятър и тиквената свобода.

ЕЛЕОНОРА КНЯЖЕВА:

ЗА ТИКВИТЕ И ХОРАТА...
посвещава се на Веселин Вълев ( veselinvalev )

 

***

Насред поле от златни тикви,

живее семенце различно

и тези тикви го подтикват

живота да приема лично.

 

От плашилата не се плаши.

От мишки и врабци? Едва ли.

Със стихове в душите ваши

маяк - фенер от тиква пали...

 

     Тук цитирах три стихотворения. Второто е породено от първото. Всъщност е преобръщане на първото стихотворение от друга гледна точка и беше изпратено като коментар в поста на първото. Но авторката на поста го цензурира и не го публикува като коментар, с мотива че, авторът му си вкарвал автогол. Третото пък е породено от второто. Породено от “автогола”, и бе публикувано като нов пост.

    Блоговото пространство на интернет е най-хубавото място за литературно общуване. Защото има невероятни възможности да се срещат различни литературни гледни точки на хора, които могат да бъдат и в различни краища на света, а динамиката на общуването може да е почти или пък в напълно реално време. Докосването до текстовете на другите се превръща не само в съпреживяване, а и в сътворяването на един макротекст в който ние продължаваме изграждането на литературната си култура и литературната си изява, на ваянето формите на мисълта. Макротекст в който усъвършенстваме себе си и духовността си.

    Изговорих тези неща, защото искам да призова, съпричастните към литературното общуване да се опитат да преодолеят автоцензурата си и да бъдат по-отворени към формите на мисълта на другите. Вярно е, че съществуват и така наречените “тролове”, които нахлуват в чуждото литературно блогово пространство за да обиждат грубо авторите, да демонстрират ниска култура на общуване, да избиват комплекси за малоценност, или комплекси за превъзходство, или каквито и да са там душевни недъзи, но техните текстове могат да бъдат изтривани. Живеем в общество с много социални несправедливости, с много неправда, с много престъпления, с много невежество. Нека нашето литературно общуване да изгражда нагласа към плурализъм на мисълта, към насърчаване развитието на формите й и дълбочината им и разграждане на собствения ни страх. Разграждането на автоцензурата е една от стъпките към това. Защото играта на литературното ни общуване, удоволствието и познанията които придобиваме от нея са незаменими. И са неразривна част от развитието ни като хора и като общество.

 

Веселин Вълев




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. bogolubie - bogolubie - veseline,
05.04.2009 08:59
чудесно изявление! Където е Божият Дух, там е свобода. Така е писано. Ако Всемогъщият Творец ни е създал различни, то кои сме ние да си търсим кусури. Не сме създадени като роботи, а с живи умове, творящи разнообразие от разбирания и ползващи различни похвати. Но ние сме в материален свят и ако грее светлина, плътта "прави" сянка. Духът, обаче сянка няма и е свободен като вятъра. Дерзай, брате! Бъди благословен! ЕСТИР
цитирай
2. veselinvalev - bogolubie
05.04.2009 09:08
Благодаря ти за благословията, Естир. Истинският ни стремеж към свобода е стремежът ни към Истината на Духа Божий. Бъди благословена!
цитирай
3. lubara - Поздрави!
05.04.2009 09:50
Веско, добре. За президент не, но за министър на "блоговота култура" те предлагам, дори без да се замисля. Не по текста ти, а по тази негласна твоя авангардна роля, която ти без да я желаеш си превзел.
Защото само мислещи и отговорни към себе си хора могат да разберат колко истина има в думите ти!
цитирай
4. veselinvalev - lubara
05.04.2009 10:05
Любо, ти знаеш, че
твоите номинации ми
създават душевни галимации...
Но ти благодаря за истинните думи и за съпричастието, защото блоговата култура е бъдещето на гражданското ни общество и аз дълбоко вярвам в това, както вярвам, че промените които се извършват в нас, са благодарение на общуването ни в блоговото пространство, където можем да разменяме не само идеите си, но и формите на световете си. Благодаря ти за сериозната и отговорна съпричастност към моя призив.
цитирай
5. lubara - Как може несериозен човек като мене да пише такива сериозни неща, чак се чудя на себе си!
05.04.2009 10:26
Да Веско, това което тук казваш аз го казах на една комисия на 18.фувруари. Нали съм си наивен, после след като ме отхвърлиха два часа ми беше криво. Едва се сдържах до другия ден, когато се прибрах в Търново и написах "Сценарий за един отминал конкурс-гротеска."
Защото онези хора са с такава култура и манталитет.
Във вчерашния брой на 24 часа пише как единият от комисията щял да вдига сватба на дъщеря си. През лятото, и не за кой да е щяло да се жени момичето.
Много важно, моят син и той си има момиче за такава работа, през лятото, живот и здраве ще се случи това. Но без фанфари и дандании, дори и без калабълъка, който наричаме сватба. Защото съвременната сватба не е като тази в миналото, то си е една безмислена шумотевица. Но да не се отклонявам от темата.
Надявам се, един ден тези "хора на деня" да се усетят, че са смешни и жалки.
Но за да стане това, трябва твойта ерудиция и дори задължително мойта наивност. Защото в това съчетание аз виждам непримиримостта към тази така здраво окупирала се в пари и власт човешка глупост. Която не ще е вечна, силно се надявам в това.
цитирай
6. eleonoraknyazheva - Тъй като тук фигурират две мои стихотворения,
05.04.2009 10:33
реших да напиша и аз някои неща, за доуточняване. Каквото съм имала да ти кажа за "цензурата" в коментарите си, нямам намерение да го преповтарям, защото е видно, че ти не желаеш да приемеш моите мотиви. А те, накратко, бяха следните: че изборът да ползвам опцията за одобрение на коментари е мое право, от което се възползвам не за да цензурирам теб или когото и да било, (в твоя случай беше само за твое добро, по-моему, не от неуважение към тебе), а за да виждам и коментарите за по-стари мои неща, което иначе няма как да стане, защото не мога ежедневно да прелиствам толкова много страници. Напомням ти също, че коментарът ти беше пуснат. По-късно ти реши да го редактираш (не по мое настояване) и сетне (пак не по мое настояване) реши да го изтриеш. Единствената истина, тук е, че се боях, че си вкарваш автогол или че някой може да си въобрази, че стихотворението ми е имало за цел да урони личното ти достойнство. Де факто, написаното нямаше нищо общо с теб. Съжалявам, но единствения извод, който си направих напоследък, че ти не само много трудно приемаш различно мнение, (особено ако това е моето), но показваш и некоректност спрямо мен, като изнасяш на показ преразказани фрагменти от личните ни разговори. След като егото ти е по-важно от приятелството, моля - продължавай да ме анализираш по начин, който ме осмива или унижава. (Визирам стихото ти за кака Пена, защото можеше да имаш куража да кажеш, че и за него си се вдъхновил от "общуването" ни чрез коментари). Е, ето че аз го правя вместо теб. Надявам се да ти е във възможностите да погледнеш някои неща отстрани и да осъзнаеш, че незаслужено си ме обидил.
Далеч не така съм си представяла литературното общуване. Съзнателно прегледах доста коментари от и към теб, но язвителност каквато видях спрямо себе си от теб, към други не забелязах.
Приятно "чуруликане" ти пожелавам. Към чуруликането човек трудно може да бъде придирчив. ;)
Бъди здрав.
цитирай
7. veselinvalev - eleonoraknyazheva
05.04.2009 10:58
Ели, това което съм написал в този пост, съм го написал с чисто сърце и истинска добронамереност. Без фрагмента "автогол" текстът щеше да изгуби истинската си логичност, затова нямаше как до го прескоча. Всяко нещо подлежи на интерпретация. Мисля, че не съм оронил достойнството ти, а че помагам на изграждането му. Защото това, което ще пишеш като литературни творби, ще бъде все по-стойностно. Ти си прекрасен поет.
цитирай
8. eleonoraknyazheva - Можеше да кажеш просто едно "извинявай"
05.04.2009 11:15
преди или вместо този пост, щеше да има повече ефект. Не владея добре дипломацията, за разликата от някои, затова съм на принципа - "Право, куме, в очи".
Нямам нужда да ми помагаш да градя достойнството ти, защото си го имам.
Некомфортно ми стана днес, много...
цитирай
9. tili - Традиция!
05.04.2009 11:39
Достойни наследници сте двамата на традицията за лит. кавги /спорове/. Ако беше живо кафенето "Цар Освободител", аз, горкия поетический любител, как ли щях да си избера на чия маса да седна? :-((
цитирай
10. анонимен - Всички сме грешни.
05.04.2009 11:46
Не всички си виждат грешките.
цитирай
11. veselinvalev - eleonoraknyazheva
05.04.2009 12:11
Мога да напиша "извинявай". Ако можех да пиша и по чужди наставления, по чужди поръчки и препоръки, щях да съм един прекрасен "дипломат" (навярно марка бойлери) и намаше да си вкарвам "автоголове". Но на това не се научих. Както не усвоих и жанра "махленска разправия". Аз съм един недодялан човек. Извинявай.
цитирай
12. veselinvalev - tili
05.04.2009 12:14
Няма значение на коя маса си, tili, важното е да си в кафенето. Още от времето на "Ганковото кафене".
цитирай
13. veselinvalev - 10-анонимен
05.04.2009 12:37
Не е грехота да правиш грешки. Грехота е, да не спазваш десетте божи заповеди. И да се правиш на безгрешен папа с корона от седем смъртни гряха.
цитирай
14. eleonoraknyazheva - Извинението се приема,
05.04.2009 18:22
но пак остават въпросите : кому беше нужно постингът ти да се увенчава с мои стихове за пример и назидание? Кому беше нужно стихото за кака Пена? Кому беше нужно обсъжданото до втръсване на "лични", да става публично достояние? Аз знам отговора, но който трябва, явно не иска да го види. И не става дума тук за някаква недодяланост. Нито за това колко прекрасен поет съм или не съм.
Май съм добре дошла в клуба на изпиталите приятелски удар под кръста. Ще се запиша там след Краси Едрев...
цитирай
15. veselinvalev - eleonoraknyazheva
05.04.2009 20:11
Всяко нещо подлежи на интерпретация. Краси Едрев не ми е казвал да се е записвал в някакъв клуб. Нито пък, че е получавал удари под кръста. Моят разговор е принципен за литературното общуване в блоговото пространство, смисъла от него, света на литературните творби в него. Аз имам непоносимост към интригите. Страстта ми е за истината за литературата. А за кака си Пена мога да пиша каквото си и когато си искам в моя блог, защото на мен ми е нужно да напиша за нея, а не ми нужно някой да ми забранява. Няма забранени теми в литературата. Нито съм препоръчал, нито съм задължил някого да се самоидентифицира с кака ми Пена (която прочее е герой на diletant и отговор на негов коментар-разказ). Жалко е, че автоцензурата, цензурата и страхът против които пиша в този пост, ти ги демонстрираш и в коментарите си тук и се опитваш да превърнеш разговора в махленска разправия и в клюки, които да засегнат други хора. Което е недостойно. Ако не си разбрала, че съм писал за принципи, жалко за разбиранията ти. Дано другите хора, които влизат да четат тук да са го разбрали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselinvalev
Категория: Изкуство
Прочетен: 2074818
Постинги: 245
Коментари: 4521
Гласове: 15189
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031