Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 07:47 - НИЩОТО
Автор: veselinvalev Категория: Изкуство   
Прочетен: 10948 Коментари: 34 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НИЩОТО

Нищото е съвършенство. Нищото е нула. Нищото е равновесие. Средоточие на плюс-минус. На плюс-минус безкрайното. То е абсолютен неутрал. Абсолюта. Чистата истина. Везната на чистия баланс. Равновесието между материя и антиматерия.
Черните дупки с образуваните в тях и около тях галактики - със слънцата и планетите им, с цялата им гравитация и електромагнитно поле, са всъщност игра между материята и антиматерията на ниво елементарни структурообразуващи частици. 
Игра на време и пространство. Игра на светове. Ако съзнанието ни балансира в себе си тази игра, ще се установи в Нищото. В Нулата. Всъщност в Безкрая. Затворен и освободен в кръга на метафората и представата ни за нея. Истинската ни същност. Безкрайна като понятие. Защото ставаме Космос, Вселена, Абсолют, Всемир. Безкрайни в пространство. Във време. В дълбинната си структура. Абсолютът е СЕГА в субективното ни възприятие за минало и бъдеще. Нулата ни е СЕГА. Балансът на субективните ни минало и бъдеще. Сегашността ни е неутралност в играта на живота и смъртта. Дори ритъмът на нашето дишане е част от тази игра. Всяко наше издишване е вече запис в полето, в паметта на миналото. Двигателят в нас е изхвърлил диоксида. Паузата между издишването и следващото ни вдишване е сегашността ни. Всъщност Нулата. Нищото. Баланса. Последващото вдишване е вече бъдеще. Предстои да напълниш дробовете си с въздух и да получиш отново необходимата ти за живот енергия. Паузата между издишването и вдишването е балансът между Смърта и Живота в теб. Но всъщност ти си вечен, защото в теб има Нула. Смъртта и Живота са просто игра на знаци. Издишване (Смърт, минус). Пауза (Нула, Нищо). Вдишване (Живот, плюс). Това е ритъмът в игра на плюс-минус безкрайността, която е в нас. Балансирана от Нулата. От Нищото. Ние сме баланса на съществуването си. Ние сме Нулата. Истинската ни същост е Нула. Нищо.
Умът ни е игра на спомени от миналото и мечти за бъдещето. Ако спрем ума си от възприятията на миналото и фантазиите ни за бъдещето, ще се установим в себе си, в баланса си, в центъра на света, който сме. Защото в безкрайността на Абсолюта Нищото е център. Ще усетим как в нас балансират материята и антиматерията в безкрайността и вечността на Нищото, което сме. Тогава космическите разстояния стават не микроскопични, а безсмислени, защото ние сме центъра на всяко нещо, което искаме да сме. Защото сме Нищо. В Нищото сме неподвластни на материята и антиматерията. Те са неутрализарани взаимно. Скоростта в Нищото е Нищо. Ние просто присъстваме навсякъде, защото няма нужда да се движим. Ние СМЕ. Скоростта в Нищото, в Нулата отсъства. Ние сме център на Пространството и Времето, защото Безкрайното може да има само един субективен център – Ти. Защото си Нищо. Нула. Минусът и плюсът се въртят около теб. Ти може да си не неизмеримо, а безкрайно по-малък от ядрото на атома. И не неизмеримо, а безкрайно по-голям от всички галактики, защото си безкраен. Ти си Нищо. Тоест, ти си Бог. Ти си в едно с Бога. Неговата сила става твоя. Неговата метафора става твоя. Неговата истина става твоя. Неговата любов става твоя. Ти си в едно с Абсолюта. Частица, цялост и безкрайност от това, което аз видях в своя прочит и в своето взиране в науката „Йога” на Патанджали. Също пътешествието ми в задълбочените и пространни интерпретации на Ошо и Вивекананда за мен бе изключително изживяване и истински път на Аза в постигането и единението с Абсолютната Нула. Път на знанието и любовта.

Спирането на ума - овладяването вълните на материята и антиматерията, те установява в себе си, в собственото ти абсолютно Аз, в собствената ти Абсолютна Нула. Това е същността на всяка истинска медитация, в която си всичко. Бидейки Абсолютно Нищо. Ти си поезията в Абсолютната истина на Нищото. Поезията – чистият разум, най-чистият вербализиран свят на истината, на съществуването, на екзистенцията, на битието. Установена и преживяна в Нищото. Истинската ти осъщественост. Щастието, любовта, хармонията на вечността, установени в теб – мое безценно Нищо. 

© Веселин Вълев



Тагове:   нищото,   Ошо,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. victoriavselena - добро утро
07.01.2010 08:03
хубаво е да започна деня си с нищото. Така мога да бъда и Всичкото. Снощи правихме обща блогова медитация. Съжалявам че не те открих по-рано за те поканя. Беше чудесно преживяване.
цитирай
2. veselinvalev - victoriavselena
07.01.2010 08:34
"Съжалявам" е бърза дума. Да я забавим и трансформираме. В щастие, Виктория. Аз ще вляза в кръга сега. Нали времето и мястото нямат значение. Просто "сега" ще стане 21 часа "вчера" и ще бъда част от вашия кръг на щастието.
цитирай
3. boristodorov56 - Веско - браво!
07.01.2010 10:40
Нямам какво да кажа.
Казал си всичко.

Сякаш си учител по източни философии.
цитирай
4. veselinvalev - boristodorov56
07.01.2010 11:32
Благодаря, Боре.
Щях да напиша, че и аз нямам какво повече да кажа, щото си казал всичко, ама ми хрумна, че източните философии учат да спреш всичко, всяка вълна в себе си. Но пък как тогава ще предадеш наученото, преживянато си на другите, ако се откажеш от тръпката да разкриваш. Ще го включим в графата "Преданност към Ишвара". Преданност към истината. Ишвара - учителят и на най-древните учители. (По терминологията на Патанджали).
цитирай
5. palisandar - Нула с Нищото Безкрайности...
07.01.2010 12:38
Нула
с Нищото
Безкрайности
крепи.
В Сбор.
цитирай
6. tili - Вдишваш на четири,
07.01.2010 12:55
издишваш на осем и оставаш без дъх на 16 или колкото можеш. Наистина е блаженство! Издигаш се над тялото си и се рееш някъде горе... Красота!
Но - естеството на живота те принуждава - рязко вдишване (4) и така нататък... до края или до безкрая...
Ще видим някога, ше видим...
цитирай
7. veselinvalev - palisandar
07.01.2010 14:30
Нула плюс Нищо
равно на
Всичко Чисто.
цитирай
8. veselinvalev - tili
07.01.2010 14:35
По-добре да видим сега, Лили, каквото има за виждане. За кога да го чакаме тоз Някога. Че и да го гледаме.
цитирай
9. diletant - „Нищото може да бъде нещо” – поми...
07.01.2010 14:54
„Нищото може да бъде нещо” – помислил Джон Уолис,
съединил две нули и тръгнал по пътеката на безкрайното...
цитирай
10. veselinvalev - diletant
07.01.2010 15:56
Нашите приятели от изтока ни съветват най напред да се откажем от мисленето, и като постигнем това отказване да видим истината такава каквато е. Нищо чудно и Джон Уолис така да е направил. Нищо, че е бая на запад. То мисленето - можеш ли намери пътищата му неведоми...
цитирай
11. eien - Сетих се... странно...нещо банално,
08.01.2010 07:54
за аритметиката на любовта:
две минус едно е НИЩО.
цитирай
12. lubara - Веско, да си жив и здрав! Честита ...
08.01.2010 09:13
Веско, да си жив и здрав! Честита Новата 2010 година !
цитирай
13. elpidaa - за втори път съм тук, ще дойде по-...
08.01.2010 19:12
за втори път съм тук, ще дойде по-късно отново, трябва, чувствам, усещам, че трябва още един прочит на написаното! всеки път осмислям по различен начин и картината се допълва.
сега само искам да ти благодаря за този текст!!!
цитирай
14. veselinvalev - eien
08.01.2010 20:53
eien написа:
за аритметиката на любовта:
две минус едно е НИЩО.

На мен пък ми хрумна, че в аритметиката на Любовта
Нищо плюс Нищо може да е равно на Любов.
0+0=любОв
цитирай
15. veselinvalev - lubara
08.01.2010 21:00
lubara написа:
Веско, да си жив и здрав! Честита Новата 2010 година !

Честита, Любо! И ти жив и здрав. Честит ти внук Никола! Да си най-щастливия дядо, Любо. А пък аз съм щастлив, че си ми приятел.
цитирай
16. veselinvalev - elpidaa
08.01.2010 21:19
elpidaa написа:
за втори път съм тук, ще дойде по-късно отново, трябва, чувствам, усещам, че трябва още един прочит на написаното! всеки път осмислям по различен начин и картината се допълва.
сега само искам да ти благодаря за този текст!!!

Не бързай, Ел Пи. На мен ми трябваха почти трийсет години за да узрее този текст в мен. И не само текста. Иначе той е писан набързо. Спонтанен е. Но не ми се шлифова. Но е истинен. Колкото и смахнато да прозвучи, проверен е в практиката. И е отговор на въпроси, които съм търсил много време. За мен е много важен този текст. Метод и практика е. Всъщност е есенциран разговор с Бога. В преодоляването на себе си.
(И твоите текстове, Ел, не са "бързи" за четене. Понякога чета стихотворенията ти по седем, осем, че и повече пъти, и при всеки прочит се отзовавам в различно от другите прочити измерение. И всеки път ми е все по-хубаво. Затова се радвам, когато един текст ме кара да го чета и чета...)
цитирай
17. sowhat - веско
09.01.2010 11:48
простичко :
благодаря
цитирай
18. veselinvalev - sowhat
09.01.2010 18:40
Само "Мунолог на Жулиета" да беше написала, Соу, пак щеше да си велика. А ти се раздаваш всеки ден в блога без остатък. И без инстинкт за самосъхранение. Така че, ти си Човекът, на който всички вкупом трябва да благодарим и да се поклоним. За духа на истинност, с който всеки ден ни зареждаш за своя сметка. Жертвайки себе си.
Поклон, Соу!
цитирай
19. mamas - Веско, благодаря ти!
09.01.2010 22:33
Подтикна ме да направя нещо, което отдавна не бях правила. Да посегна към една от книгите, събрали мъдростта на суфиите, да препрочета някои от записките си...
Ето една от тези мъдрости: "Не е важно кой е казал това или онова, важна е същността на казаното." И още: "Макар че Божият Глас говори непрекъснато чрез всичко, за да бъде чут от глухите уши на мнозина от нас, на него му се налага да говори чрез устата на човек."
цитирай
20. henzelski - В нищото погледнах и видях,
10.01.2010 06:54
че един приятел ме е поздравил
и направил нищото на пух и прах
не с замах, а с поздрав мил...;)))

За много години, Веско!
цитирай
21. veselinvalev - {@*@}
10.01.2010 11:05
henzelski написа:
В нищото погледнах и видях,
че един приятел ме е поздравил
и направил нищото на пух и прах
не с замах, а с поздрав мил...;)))

За много години, Веско!


За много! Краси!
Разсмя ме до сълзи с твоето поглеждане в нищото и много мило ми стана, та се чудех какво да ти подаря и измислих тези скиорски очила.
{@*@}
Ръчна изработка (бутикова демек). На нас вече ски не ни трябват, че може да се изпотрошим с тях, ама виж очила можем да си сложим без опасност от контузии. И за фасон. Жив и здрав, Краси!
цитирай
22. lubara - Поздрави !
10.01.2010 11:39
Веско, моите неща са едно нищо като философски разсъждения спрямо твоите. Ти освен поет, си и философ.
Но за мен най-вече си приятел, благодаря ти за поздравлението по случай мойто дядовство.
Преди малко писах на Славето, че като забогатея, ще ви дойда на гости.
Ако не забогатея, пак ще ви дойда, някой ден, нали !
цитирай
23. tili - Любо, викни ме
10.01.2010 20:00
и аз да дийда заедно с теб. Ех, че ще бъде гот!!! ;-)))
цитирай
24. lubara - tili, Веско,
10.01.2010 20:11
Да си помечтаем...
цитирай
25. veselinvalev - tili, lubara,
10.01.2010 21:36
Те мечтите, рано или късно се сбъдват.
Поне при мен е така.
цитирай
26. tili - И при мен!
10.01.2010 21:57
Любо да не се офлянква!!! Ей го дей Ямбол! Кога става за навън, Веско??? Да си седим под асмалъка ;-)))
цитирай
27. veselinvalev - tili
10.01.2010 22:03
http://sinoptik.bg/
цитирай
28. veselinvalev - mamas
11.01.2010 17:29
mamas написа:
Подтикна ме да направя нещо, което отдавна не бях правила. Да посегна към една от книгите, събрали мъдростта на суфиите, да препрочета някои от записките си...
Ето една от тези мъдрости: "Не е важно кой е казал това или онова, важна е същността на казаното." И още: "Макар че Божият Глас говори непрекъснато чрез всичко, за да бъде чут от глухите уши на мнозина от нас, на него му се налага да говори чрез устата на човек."


Абсолютно си права, Славче, в мъдростите, които цитираш. Творецът ни говори чрез всичко сътворено. А повечето хора не го виждат и чуват това Всичкото. Очевидното. А аз пък бам-башка. Рекламирам взирането, пътуването и установяването в нищото. За да получиш Всичко.
Та, в Нищото е Истината. Ако не вярвате - проверете, бих казал, Славче, на тези дето не вярват. Проблемът е, че проверяването е трудно. Иска се много вътрешен път до проверяването. Някои ще трябва да се прераждат още стотици хиляди пъти за да стигнат до там. Други ще го направят за миг. Просто въпрос на Нищо.
цитирай
29. zaw12929 - Нулата е началото
11.01.2010 22:28
Първата стъпка, нали всеки е провървял
нулата- и много нули- лесно усвоимо разбрано число 7 милиона българи! Или 10 000 колко хубава мечта
цитирай
30. анонимен - колко много думи
14.01.2010 20:05
за да се опише НИЩО...
Отдавна не се бях докосвал до Величието на Дао по този начин...
Ще си позволя един цитат от любимата ми Книга за Пътят и Неговата Сила:
"Тридесет спици делят главината на колелото;
дупката в центъра ги прави полезни.
Направи съд от глината;
празнината вътре в него го прави полезен.
Избий врати и прозорци в стая;
дупките ги правят полезни.
Ето защо изгодата идва от онова, което го има;
полезността – от онова, което го няма."

Поздрави! :)))
цитирай
31. veselinvalev - zaw12929
14.01.2010 20:43
zaw12929 написа:
Първата стъпка, нали всеки е провървял
нулата- и много нули- лесно усвоимо разбрано число 7 милиона българи! Или 10 000 колко хубава мечта

Пообъркани ми се чинят цифрите в написаното от теб. Ама...
Благодарско за участието. В нищото.
цитирай
32. veselinvalev - 0rth0d0x
14.01.2010 20:46
0rth0d0x написа:
за да се опише НИЩО...
Отдавна не се бях докосвал до Величието на Дао по този начин...
Ще си позволя един цитат от любимата ми Книга за Пътят и Неговата Сила:
"Тридесет спици делят главината на колелото;
дупката в центъра ги прави полезни.
Направи съд от глината;
празнината вътре в него го прави полезен.
Избий врати и прозорци в стая;
дупките ги правят полезни.
Ето защо изгодата идва от онова, което го има;
полезността – от онова, което го няма."

Поздрави! :)))


Благодаря ти, 0rth0d0x.
Примерите ти са абсолютно в десятка.
Много готино.
Жив и здрав! Поздравен и от мен!
цитирай
33. candysays - Отново се връщам тук, защото исках да ти оставя коментар..
07.02.2010 20:38
Но какъв да бъде? Никакъв? ;)

Р.S. Прекрасен постинг, дар за четене от теб за нас.. Благодаря ти!
Вярвам в твоята дарба да разбираш. И да изразяваш по наистина умел и находчив начин разбраното :)
цитирай
34. veselinvalev - candysays
16.02.2010 08:33
candysays написа:
Но какъв да бъде? Никакъв? ;)

Р.S. Прекрасен постинг, дар за четене от теб за нас.. Благодаря ти!
Вярвам в твоята дарба да разбираш. И да изразяваш по наистина умел и находчив начин разбраното :)


Благодаря ти, candysays. Извини ме, че толкова късно видях коментара ти тук. За мен написаното от теб е признание. Аз наистина имам дар да разбирам написаното от другите и да го изразявам. И знам, че трябва да го правя по-често, защото иначе ще бъде обида към Него - от когото сме получили дарбите си. Благодаря ти. Но и твоята дарба да разбираш, мисля, не е по-малка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselinvalev
Категория: Изкуство
Прочетен: 2073510
Постинги: 245
Коментари: 4521
Гласове: 15189
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031