Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 23:24 - ВУЙЧО СЯРО
Автор: veselinvalev Категория: Изкуство   
Прочетен: 6069 Коментари: 30 Гласове:
15

Последна промяна: 17.01.2010 17:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ВУЙЧО СЯРО 

Моята прабаба имала брат. Казвал се Сяро.  Бил висок кинта и двайсет, както казваме сега, но пък голям майтапчиия и все весели истории разказвал, та попикавал мало и голямо от смях. “Ей, опасно човече, тоз Сяро” – казвали за него и прихвали да се смеят само като му споменели името. Но освен страхотно чувство за хумор и разказваческа дарба имал и още една рядка дарба. Израждал жени. Бил природно надарен акушер, така да се каже. Ама имало един простак, дето все като го видел в кръчмата започвал да вика на висок глас, да го чуят всички: “Абе кой като тебе, Сяро, кой като тебе, - няма друг дето да е видял толкова чужди таковата...“. И това всеки път в кръчмата: “Ей, не съ нагледа на чужди таковата, ей, не съ спря...”- продължавал подигравчията. Обаче, той вуйчото кадърен. Кажи-речи почти всички бебета в селото идвали на тоя свят с негова помощ. Разбира си човека от работата. Дарба. Викат го навсякъде, щото жените дето бабували, не можели така добре като него майсторската да се справят. И не щеш ли, както се казва в приказките, на оня простака от кръчмата, се замъчила снаха му. И не могат да я изродят. Ходили да го викат жените, ама вуйчо Сяро бил категоричен – докато не дойде оня присмехулник да ми се помоли, не идвам. И оня дошъл. Паднал му на колене. Целунал му ръка и със сълзи го замолил: “Прости ми за подигравките, ела, моля те, че ще си заминат мърцина без тебе снахата и внучето.” Отишъл вуйчото – изродил снаха му.  Оттогава всички до един в селото пазели към него най-голямо уважение и никаква подигравка вече нямало за дарбата му.


Тагове:   вуйчо,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. lubara - Поздрави, veselinvalev !
16.01.2010 09:28
Този вуйчо Сяро е бил един самороден талант. И си е чакал своя ден. И без този ден е щял да си живее по същия начин.
Нашият ден дали ще дойде, Веско? Не, че не можем без него. Но все пак...
цитирай
2. henzelski - Така е то,
16.01.2010 09:29
разбираме за какво иде реч, чак когато ни опре яйцето до таковата...;))
Поздрави, Веско!
цитирай
3. sowhat - в крайна сметка
16.01.2010 09:47
всичко в тоя живот, веско, опира до големия залък. по добре е да го лапнем, пък после да мислим що думаме...
цитирай
4. veselinvalev - lubara
16.01.2010 09:54
lubara написа:
Този вуйчо Сяро е бил един самороден талант. И си е чакал своя ден. И без този ден е щял да си живее по същия начин.
Нашият ден дали ще дойде, Веско? Не, че не можем без него. Но все пак...


А, нашият ден си е дошъл, Любо. За нас всеки ден в blog.bg си e един "Сяровден".
Поздрави, Любо!
цитирай
5. veselinvalev - henzelski
16.01.2010 10:06
henzelski написа:
разбираме за какво иде реч, чак когато ни опре яйцето до таковата...;))
Поздрави, Веско!


Ама и като го снесем яйцето, след това какво кудкудякане му пердушиним пак.
Жив и здрав, Краси!
цитирай
6. veselinvalev - sowhat
16.01.2010 10:17
Чак като вникнах в историята за вуйчо Сяро, мила ми Соу, разбрах същността на поговорката "Дума дупка не прави." Сиреч, запушва я. И викаме вуйчо Сяро да я отпуши. Щото гайлето голям зор.
цитирай
7. diletant - Ей, друже, твоят разказ ми припомни ...
16.01.2010 10:20
Ей, друже, твоят разказ ми припомни една история…
Известен гинеколог се прибрал след тежко нощно дежурство. Тъкмо се унесъл в сън и го разбудили виковете: „Млекаряяяя, млекаряяяя…”.
Това се случило във времето, когато разнасяли прясното и киселото мляко рано сутринта със закрита каручка по къщите. Вбесен докротът се показал на балкона и започнал да ругае млекаря:
- Какво си се разкрещял, бе?!?! Млекаря, та млекаря… Аз като съм гинеколог, когато ходя по улиците викам ли като луд „П**каряяяя, п**каряяя…”
цитирай
8. veselinvalev - diletant
16.01.2010 10:55
Те гинеколозите са прочути майтапчии, друже. Преди случката с млекаря, същия този твой герой-гинеколога нали се прибира уморен от тежко нощно дежурство и трябва да си отключи входната врата. Да, ама след като доста време не може да улучи ключалката си казва : Ех трябваше някой и друг косъм да и оставя, че да мога по лесно да се ориентирам.
цитирай
9. diletant - Притежават и великолепно чувство ...
16.01.2010 11:20
Притежават и великолепно чувство за самоирония…
Споменавал ли съм ти за моя приятел, също гинеколог, който с впечатляваща самоирония и през смях разказваше защо не яде диня…
Преглеждал той една „тъмнокожа българка” на магарето и докато надничал в „бездната”, горката се опущила и го обляла със специфична суспензия, наситена с динени семки….
Ееее, как да яде диня човекът?!?!?
цитирай
10. mamas - Талантът си е талант!
16.01.2010 12:04
И твоят, и на вуйчо ти Сяро. Браво!

А последните три коментара ме пръснаха от смях, благодаря за настроението!
цитирай
11. veselinvalev - Притежават и великолепно чувство ...
16.01.2010 12:33
diletant написа:
Притежават и великолепно чувство за самоирония…
Споменавал ли съм ти за моя приятел, също гинеколог, който с впечатляваща самоирония и през смях разказваше защо не яде диня…
Преглеждал той една „тъмнокожа българка” на магарето и докато надничал в „бездната”, горката се опущила и го обляла със специфична суспензия, наситена с динени семки….
Ееее, как да яде диня човекът?!?!?


Хахаха. Помня я тази история с динените семки на твоя приетел гинеколога. Умирахме от смях като я разказваше. Тя е класика в два жанра: "Професионални травми" и "Мургави българки".
цитирай
12. veselinvalev - mamas
16.01.2010 12:39
Привет, Славче! Ти дали нямаш за разказване някоя забавна случка с гинеколог. Ако се сетиш, ние сме тука - готови да слушаме и да се смеем. Цял отбор юнаци.
цитирай
13. mamas - Имам случки с гинеколози, как да нямам!
16.01.2010 13:54
veselinvalev написа:
Привет, Славче! Ти дали нямаш за разказване някоя забавна случка с гинеколог. Ако се сетиш, ние сме тука - готови да слушаме и да се смеем. Цял отбор юнаци.


При пет деца... Не са много забавни обаче.
Е, сещам се за един виц, който разказвах на докторите докато ме подготвяха за поредното секцио. Вече имах две момчета и се надявах за момиче. При термин 20 март, имах намерение на 4 март да отида до Пловдив, за да се явя на изпит по ГО (Гражданска отбрана ли беше, защита ли, не си спомням добре вече), и след това да влизам в болницата за наблюдение. Но....криви сметки! Болките започнаха още на втори март и въпреки че бях решена да взема изпита и след това да раждам, не стана. Писано било на националния ни празник и рожденик да имаме у дома!
Та, вместо да треперя от страх дали ще се събудя, аз - вицове...
Да си дойдем на думата:
Един мургав събрат дълго чакал син. 2,3, 5, 6 ...все момичета. Поредно раждане - Асан чака пред дъската да види какво ще напишат(имаше преди време такива дъски с имената на родилките в приемното отделение).
Ганка - момче
Пенка - момче
Иванка - момче
Айше - момиче...
Разфучал се Асан, разбеснял се: "Вий тука, к`вото искати, туй прайти! На българите давате момчета, на Асан пак женско! Тука ред няма ли?" За малко да се сбие с хората...
В това време излиза докторът и го успокоява: "Чакай, Асане, грешка е станала! И ти имаш син, жена ти роди близнаци!"
А Асан на своето: "На, видяхте ли! Ако не бях се развикал, нямаше да ми дадете момчето!"

Тааааааа...моя милост явно не ги е стреснала като Асан, щото...пак момче извадиха! Да ми е живо и здраво, на 3 март ще кажем "Наздраве" и за неговия рожден ден!
цитирай
14. lado - Да сте живи и здрави цялата фамилия, ...
16.01.2010 14:22
Да сте живи и здрави цялата фамилия,целия род да пребъде!!
(Имаше един разказ навремето за баба Дана Инсталацията и не мога нито автор, нито мястото ,където е публикуван, да се сетя. Та баба Дана получила помощ от горския ,кога осмото й дете тръгнало да се ражда , във вида : "И като тури едно колено на кръста й, я подхвана за рамената , детето се изджирка в праха на пътя...."
Та и така е бивало - и пак сме оцелели!
цитирай
15. veselinvalev - lado
16.01.2010 15:34
И ти да си жив и здрав, lado! Благодаря ти за пожеланията и за хубавата история с горския, която ни разказа.
цитирай
16. veselinvalev - mamas
16.01.2010 15:39
Страшна си, Славче. Те докторите със скалпели готови да те режат, а ти ги разсмиваш с вицове за Хасан. Ама вицът ти е в десятката. Жесток! Всъщност, това може и да не е виц. Познавайки психологията и начина на мислене на "мургавите българи" си е една абсолютно реална история. На всичкото отгоре страшно смешна.
цитирай
17. zaw12929 - Заради една жълта диня...
16.01.2010 20:14
Майка ми все ми е разказвала, за деня на раждането ми на село. На рано ходила на бостана - нива до селото та си донесла дини. За раждането имало време. Седнала да закусва с диня, а усетила болки и затова пратила сестра ми ( на 5.5 години ) да повика нашата баба , която пък си била лечителка и бабувала на родилките.
Сестра ми отишла в бабиния двор- на половин километър от нас и се заиграла с децата. Минало време, баба, като я забелязала я попитала "Какво прави майка ти?" и тогааава тя се сетила за какво е там.
Когато баба ( майка ми се явява съпруга на внука и) пристига , майка ми вече ме родила и даже повила. Сварила и родилката и бебето да спят, а на софрата сочна жълта диня.
Като се събудила майка ми поискала от жълтата диня, която успяла само да нареже преди да започне раждането. Но... тя вече била изядена, давали и червена диня, а тя си искала жултата. Баба нарязала всички дини, а друга жълта нямало, а майка ми, не искала да яде червена диня.

Тогава прабаба ми се произнесла "Да си яла, а не да раждаш на сама глава и да знаеш- родила си самоглава рожба, а това е опасно: ще си прави каквото си иска, без до семейството да се допитва...Така заради една жълта диня пострадва имиджа ми пред родата още в момента на раждането ми...
цитирай
18. veselinvalev - zaw12929
16.01.2010 21:01
zaw12929 написа:
Майка ми все ми е разказвала, за деня на раждането ми на село. На рано ходила на бостана - нива до селото та си донесла дини. За раждането имало време. Седнала да закусва с диня, а усетила болки и затова пратила сестра ми ( на 5.5 години ) да повика нашата баба , която пък си била лечителка и бабувала на родилките.
Сестра ми отишла в бабиния двор- на половин километър от нас и се заиграла с децата. Минало време, баба, като я забелязала я попитала "Какво прави майка ти?" и тогааава тя се сетила за какво е там.
Когато баба ( майка ми се явява съпруга на внука и) пристига , майка ми вече ме родила и даже повила. Сварила и родилката и бебето да спят, а на софрата сочна жълта диня.
Като се събудила майка ми поискала от жълтата диня, която успяла само да нареже преди да започне раждането. Но... тя вече била изядена, давали и червена диня, а тя си искала жултата. Баба нарязала всички дини, а друга жълта нямало, а майка ми, не искала да яде червена диня.

Тогава прабаба ми се произнесла "Да си яла, а не да раждаш на сама глава и да знаеш- родила си самоглава рожба, а това е опасно: ще си прави каквото си иска, без до семейството да се допитва...Така заради една жълта диня пострадва имиджа ми пред родата още в момента на раждането ми...


Твоето раждане е невероятно. Страхотно си ни го разказала. Истински автентичен разказ. Сякаш видях картина от най-великите майстори на четката. И тази жълта диня. Просто наистина невероятно.
Това, че наистина се е сбъднала поличбата разгадана от прабаба ти - не се и съмнявам. Вярвам, че и до ден днешен си правиш каквото си искаш и си си "самооглава". Само искам да те попитам, а ти как си със дините? Кои обичаш повече - жълтите или червените?
Благодаря ти още веднъж за страхотния разказ.
Ще се радвам, ако го видя като самостоятелен пост в твоя блог.
цитирай
19. flyco - =
16.01.2010 21:35
Вуйчо Сяро никога не е отвръщал на подигравчията, чакал е на брега на реката...
цитирай
20. flyco - Re: 13.
16.01.2010 21:41
Циганите се радват на момичета, защото ги продават като станат за женене, а на момчетата трябва да купуват булки.
цитирай
21. tili - Много хубава история, Веско ;-)))
16.01.2010 21:52
А за коментарите - нямам думи - като че съм под асмалъка, кротко си пийваме, замезваме си с розови ямболски домати и върви една сладка приказка...
Ами и аз да кажа: като раждах първия си син - нещо работата се закучи и проточи. Аз се пъна, мъча, около мен маскирани доктори и сестри и всеки гледа да ми забучи по някоя спринцовка някъде. Като извънземни. Аз ги питам защо не са сложили едно огледало на тавана, та да виждам какво става. А професорът вика - ей, момиче това да не ти е секссцена! -Ами каква е докторе, пита една сестра. И всички се разхилихме, хахах ;-))) Несериозна работа.
А отвън мъжът ми събрал тълпа колеги с 3-4 китари, пеят и реват: Давай, Лили!!! Чакат да се пръкне бебето, та да си се напият спокойно. Това е - цирк си беше ама на мой гръб, нали!
цитирай
22. veselinvalev - flyco
16.01.2010 22:31
flyco написа:
Вуйчо Сяро никога не е отвръщал на подигравчията, чакал е на брега на реката...

Е, тоя детайл, Флайко, само аналитичен естет като теб може да го "очудни". В онова време мъж да си изгради статут на акушер, ще да е било изключителен прецедент, мисля. Значи тоя вуйчо Сяро трябва да е имал голяма вътрешна сила и потребност да помага по такъв начин на хората. И да го кажем направо - на живота. За да може да прескочи такава социумна бариера, такъв предразсъдък и табу - че акушерството не е мъжка работа. Да създаде прецедент и да институционализира този прецедент. Голяма вътрешна сила се иска. И вътрешно равновесие, за да можеш да понесеш с мълчаливо достойнство подигравките, подигравчийството на завистта. Но това наистина може да го усетят фини хора като теб, Флайко. Благодаря ти много за коментара. Поздравявам те!
цитирай
23. veselinvalev - flyco
16.01.2010 22:39
flyco написа:
Циганите се радват на момичета, защото ги продават като станат за женене, а на момчетата трябва да купуват булки.


Питай sowhat по този въпрос.Тя има пространни и задълбочени наблюдения вурху ямболския четвъртък пазар, дето начервисани, нагиздосани моми копанарки се сгляват с костюмирани ергенаши копанари с килнати бомбета, докато техните мустакати бащи копанари се договарят по сделките, гледат навъсено за авторитет и плюнчат пръст върху каймета диплени от години за случая.
цитирай
24. mamas - flyco - Re: 13
16.01.2010 23:05
flyco написа:
Циганите се радват на момичета, защото ги продават като станат за женене, а на момчетата трябва да купуват булки.


Не съм съвсем съгласна. Радват се на момчетата, повече ги глезят, угаждат им. Пък и не всички се продават. Имам известни наблюдения, с такива работя от години.
цитирай
25. veselinvalev - tili]
16.01.2010 23:35
tili написа:
А за коментарите - нямам думи - като че съм под асмалъка, кротко си пийваме, замезваме си с розови ямболски домати и върви една сладка приказка...
Ами и аз да кажа: като раждах първия си син - нещо работата се закучи и проточи. Аз се пъна, мъча, около мен маскирани доктори и сестри и всеки гледа да ми забучи по някоя спринцовка някъде. Като извънземни. Аз ги питам защо не са сложили едно огледало на тавана, та да виждам какво става. А професорът вика - ей, момиче това да не ти е секссцена! -Ами каква е докторе, пита една сестра. И всички се разхилихме, хахах ;-))) Несериозна работа.
А отвън мъжът ми събрал тълпа колеги с 3-4 китари, пеят и реват: Давай, Лили!!! Чакат да се пръкне бебето, та да си се напият спокойно. Това е - цирк си беше ама на мой гръб, нали!


Е, той цирка, Тили, все трябва да е на нечий гръб, иначе шоуто много статично ще бъде, ама пък ми кажи на чие друго раждане са свирили 3-4 китари.
Аз не съм чувал за друго. Какъв купон и хепънинг даже е бил организирал мъжа ти по случай твоя родилен подвиг. Браво!
А пък за пиенето. Че такава ни е традицията. Жената ражда, обявяват пола на новороденото и се започва голямото пиене. На което мъжа задължетелно се отрязва като... А бе като за новородена рожба се отрязва.
То тая европейска мода - мъжа да е в родилната зала, да държи ръката на любимата, да и дава кураж докато се появи любимата им рожба - при нас още не ще да е настъпила хептен. Ама ще настъпи. Защото така трябва да бъде.
Аз говоря пожелателно, защото преди 18 години, когато тръгна да се ражда щерката, ситуацията ни свари на маса. Бяха ни дошли шурето и шуренайката на гости. На жена ми термина и беше след около седмица. Но през деня доста ще да са обикаляли из ямболските магазини тримата и деветмесечния корем на жена ми ще да се е пораздрусал доста от ходенето, та вечерта докато си бяхме на софрата и кротко си пиехме и хапвахме, изведнъж ми вика, айде да ме караш в родилното. Закарахме я вкупом, оставихме я там и си се върнахме на софрата, че то отвън жесток минус десетградусов кучешки студ (януари 17 срещу 18). Та си продължихме на топличко вкъщи със шурето и шуренайката софрата до сабале. Отвам сутринта в 7 в родилното и тъкмо една от сестрите пише на дъската - момиче, 3,5 кг. Айде обратно пак на софрата.
Та така. Едно време не ни даваха да държим ръцете на съпругите си докато раждат, обаче пък не ни забраняваха пиенето. И ние се възползвахме. От липсата на забрани.
цитирай
26. zaw12929 - Има неизличими спомени, както този за вуйчо Сяро
18.01.2010 18:43
Разкази на родителите ни за нас..
Обичам зрели дини, но...майка ми все търсеше жълтите. Аз пък си направих друг проблем:
Веднъж ме накараха да правя кюфтета от пулешко месо( малко магаренце) . За цяла бригада- една кофа кюфтета, но от глупав предразсъдък, дори, не ги кусах и после ми се приядоха и до днес съжалявам, че не ги ядох. Като си помисля такава въздишка излиза от гърдите ми, че изпитвам болка и си спомням дъхът на ония кюфтета и загорката, която пиеха- е е ех няма вече такива...жалко изпуснеш ли момента, няма връщане назад... затова, живей на момента...
цитирай
27. veselinvalev - zaw12929
18.01.2010 20:40
zaw12929 написа:
Разкази на родителите ни за нас..
Обичам зрели дини, но...майка ми все търсеше жълтите. Аз пък си направих друг проблем:
Веднъж ме накараха да правя кюфтета от пулешко месо( малко магаренце) . За цяла бригада- една кофа кюфтета, но от глупав предразсъдък, дори, не ги кусах и после ми се приядоха и до днес съжалявам, че не ги ядох. Като си помисля такава въздишка излиза от гърдите ми, че изпитвам болка и си спомням дъхът на ония кюфтета и загорката, която пиеха- е е ех няма вече такива...жалко изпуснеш ли момента, няма връщане назад... затова, живей на момента...


Най-невероятно вкусния суджук, който съм ял някога е била точно от такова месо. Но повече от тридесет години вече не ми се е случвало. Дядо ми купуваше малки магаренца и праваше такъв суджук - мечта за всеки ценител на много специалните деликатеси.
цитирай
28. анонимен - поздрав готин и още нещо..
19.01.2010 09:24
хъхъ Иииии вуйчо ти е готин :)))
и тва с тая дума "таковата" - страшна е, кефи на макса ми :p
малко вицаоров от мен :
за думата таковата:
"спорят българин,руснак и американец в кои език има дума с наи-много значения става руснака и казва:в нашия език има дума която замества 4 думи решават да проверат и деиствително имало такава дума става американеца и казва:в нашия език има дума която замества 10 думи проверяват и се оказва че е така става българина и казва:в нашия език 1 дума замества всички други думи скочили руснака и американеца:не може да бъде ! коя е тя? нашия им казал: това е думата "таковата" трябвало да се провери и американеца като наи-тарикат решил тои да провери видели 1 обществена баня и казал тук ще я пробваме наредил се на опашката стиснал банкнота и зачакал дошъл му реда и тои казал на касиерката:таковата тя му взела парите и му дала билет влиза тои в банята и гледа опашка за кърпи наредил се и като му дошъл реда казал:таковата и жената му дала кърпа влезнал в банята учуден и гледа теляк викнал теляка и му казал:таковата и тои го обърнал и му теглил яка ебън излезнал тои разбит и казал : не е вярно за таковата аз исках да ме изтърка а тои ме опъна тогава нашия му казал:забравих да те предупредя че понякога има по няколко значения "
цитирай
29. veselinvalev - xxxx
19.01.2010 12:05
Таковата...
Да му таковам и таковата. То че таковане му е на таковата дет такова, таковане е. Ама ти го таковаш, а пък то се недотаковано си такова. И хич да не му се такова, пак ще ти натакова таковата. Ееее, таковаш си накрая, - аз мога ли му натакова таковата и хич повече да не ми такова на таковата. Щото до таковата ми е вече натаковано, че от туй повече таковата не ми е хич и никак вече до таковата. Ама то пак ще ми разтакова таковата.
Айде и сполай, Таковата... И донатаковане!
цитирай
30. zaw12929 - Поздравления за веселия постинг!
19.01.2010 19:08
От таковата ми се натаковаха очите, заболя ме стомаха от смях...тък сме за да се посмеем яко...и стана
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselinvalev
Категория: Изкуство
Прочетен: 2074590
Постинги: 245
Коментари: 4521
Гласове: 15189
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031