Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 13:17 - Сектата от затворения комплекс
Автор: madamerosa Категория: Политика   
Прочетен: 17751 Коментари: 22 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Те си подстригват заедно райграса, гостуват си на чаша вино, децата им ритат на английски, имат еднакви мисли и еднофамилни къщи, бранят благосъстоянието си като заслужено, имат сходни политически възгледи, култивирани в стерилна, топлоизолирана и поддържана среда - възгледите на самонаправилите се хора, които вярват  в успеха, но винаги премълчават цената му. Те са свързани с невидимите нишки на конформизма - условието, върху което почива материалният им стандарт. Близостта им надхвърля обичайното споделяне между комшии. Спойката помежду им е като на сектанти, изповядващи една религия - култът към успеха и богатството. Те са обитателите на затворения комплекс. Метафора на новобогаташа от посттоталитарната ера. Типичен представител на сектата е новоизбраният президент на Републиката Росен Плевнелиев, който избра да се рекламира като баща на нацията от ливадата на своя резиденциален квартал. Привързаността му към затворения комплекс стигна дотам, че отказа да се премести в държавната резиденция "Бояна" и предпочете да си живее у дома дори като президент. Друг затворен комплекс пък послужи за скривалище на бившия премиер Сергей Станишев, когато падна от власт и спешно трябваше да се скрие от очите на хората.

Модата на затворените комплекси се роди в средата на 90-те, когато първите активни борци на капитализа решиха да заживеят на едно място със семействата си като "добрите момчета" на италианска фамилия. Високите дувари, с които се оградиха от света и мерките за сигурност трябваше да гарантират, къде успешно, къде не, тяхната сигурност. Постепенно първите мутренски селища мутираха в затворени комплекси, където асортиментът на обитателите значително се разнообрази. Сега замогнали се адвокати живеят в съседство с платежоспособната си клиентела, прокурори и съдии делят общи части с крими контингента, ченгета и предприемачи, режисьори и продуценти, митничари и политици, пластични хирурзи и платинените им жертви съжителстват дружно в обетованата земя на затворения комплекс. Моделът на мирно съвместно съществуване бе възпроизведен и на местата за отдих - по Черноморието или на френската Ривиера, в планинските ни курорти или испанските вилни селища, съобразно възможностите. Едни и същи хора се местят от едно място на друго, без да усетят разликата в обстановката и компанията. Пакетното придвижване на сектата от затворения комплекс им спестява неудобството да обясняват необяснимото си богатство. И да сиромахомилстват ненужно пред външни лица.

Затвореният комплекс поражда еднакви комплекси. Първият е отхвърлянето на всякакви съмнения за произхода на средствата. Обитателят на затворения комплекс ревниво брани личната си легенда за изкарания с пот на челото първи милион. Вторият е комплексът за вина. Въпреки обилно пролятата пот, затвореният комплексар е наясно, че приказките за почтения бизнес са по-скоро вицове, предназначени за разведряване на себеподобните. Не върви да ги разправяш на всеки. Страдат от неправдоподобност.

Общите комплекси сплотяват братството. Всеки се досеща за цената на компромисите, довели съседа  му дотук. Всеки от тях я е плащал. Затова са в колективна самоотбрана. Нападнат ли едного, мигом всички му се притичват на помощ. Те са масони по дух, в смисъл, че зидарията ги сплотява. Най-върли защитници на Плевнелиев във фейсбук се оказаха неговите ... съседи по затворен комплекс.

В селищата от затворен тип се групира новият елит на България. Победителите от прехода. И грижливо се отгражда от простолюдието, както се полага на "по-издигнати" люде. Тези архитектурни феоди култивират феодално съзнание. От едната страна на дувара сме "ние", от другата - "те". Този поведенчески модел пренасят и в професионалните си занятия - политика, бизнес, изкуство. Затвореният комплекс е сбъднатата парвенюшка мечта. Белег за класово разделение на обществото. Улика за недотам благообразен живот.




Гласувай:
26



1. gandolfini - Поздрави и успех,няма да коментирам просто те цитирам ,това казва всичко.
13.12.2011 13:23
В селищата от затворен тип се групира новият елит на България. Победителите от прехода. И грижливо се отгражда от простолюдието, както се полага на "по-издигнати" люде. Тези архитектурни феоди култивират феодално съзнание. От едната страна на дувара сме "ние", от другата - "те". Този поведенчески модел пренасят и в професионалните си занятия - политика, бизнес, изкуство. Затвореният комплекс е сбъднатата парвенюшка мечта. Белег за класово разделение на обществото. Улика за недотам благообразен живот.
цитирай
2. анонимен - На кого са нужни ...
13.12.2011 13:41
Селища от затворен тип - на НЕбългарина. Те нямат намерение да градят България - напротив рушът я. Затварят се в селищата си и пущат башибозука да краде и убива безнаказано и си готвят НОВА древна история -
www.ziezi.net/evria/evria.avi
цитирай
3. ko642 - Дуварите ги е имало от край време - ...
13.12.2011 13:58
Дуварите ги е имало от край време - достатъчно е да посетиш Копривщица. Явно са типични за замогналия се българин :)
Поздрави!ВВ
цитирай
4. apostapostoloff - Е, не всичко, което е написал
13.12.2011 15:36
Маркс за класовото деление при капитализма, е чиста глупост. Капитализмът означава неравенство и тези, които не искат или не могат да проумеят и да се примирят с това, ще страдат, докато са живи.

Моята дъщеря живее в затворен комплекс и точно затова смея да твърдя, че този постинг си е бая глуповат. Личи си, че авторката никога няма да заживее в такъв комплекс и това мира не и дава. Е, то си е за нейна сметка...

Но нека да не забравя, че докато някои си губят времето с дращене в Интернет, други правят пари и много, много не се помайват.
цитирай
5. aidriell - Намирам за интригуваща линията на логиката ти
13.12.2011 15:48
Може би гледаш различно цялата картинка с комплексите ,Плевнелиев и Капиталът .Всеки човек за да се развива успешно му трябва
-ФИЗИЧЕСКА СИГУРНОСТ особенно в България Свободни възможностти са друго нещо но реда по който стават нещата-законите няма ли ги нищо не става Я се огледай сега наоколо където и да си и където и да живееш виждаш ли нещо наподобяващо ред закони и сигурност ?
Капиталът натрупан законно или не -тема на прокуратурата
ако е законно ок ако не е пак ок все едно той пак ще бъде инвестиран в Българска икономика под формата на Коли ,издръжката на футболни тимове и съпруги) храни ,съоръжения. Думата бе за комплексите .Няма лошо че хора с пари са построили хубави местенца в които поне се чувстват сигурни и изолирани от няколко милиона .Дай боже за всички ни Все пак да даваш обяснения за имотите и доходите си живота си и за това че градиш нещо докато някои други единственно рушат Хиляди работни места за студентите в Нов български поливащи райграса и маникюристки отСофийския "сервиращи: в комплекси за през лятото за да плащат таксите
Култ към богатството Of course все пак живеем в MARKET CAPITALISM Hello Yo yo :-)
Просто и в комунизмът е подобно положението с разликата че политбюро сополивци начело с един неграмотен правешки шашкън ни управляваха 45 години не че сме видяли лошо но в идентични капиталистически икономики хората направиха благосъстояния и погледнато насам е видна разрухата до която ни доката един обществен стой като комунизъм е че сме на прага на колапс и на капитализмът сега друг въпрос на имаме преразпрределение на капитал кога ще го разпределят кога ще почне навлизането на корпоративни гиганти кога ще заработи истински капитализъм незнам но едно ми е ясно че ако трябва да избирам дрипави и просещки квартали омазани в графити с детска проституция и продажба на наркотици на улицата с ежедневни прерстрелки и грабежи в магазина и гастролиращи навсякъде отрепки измет +проституция sorry аз избирам контролирана нация в затворе
цитирай
6. анонимен - apostapostoloff
14.12.2011 08:44
Да й е честит затвореният комплекс. На дъщеря ви....
цитирай
7. анонимен - подкрепяща
14.12.2011 16:20
Поздравления! Пропуснали сте само контрабандистите, които живеят съседски до магистратите.
цитирай
8. svoboda64 - Да, по Бауман е ("Глобализацията и последствията за човека")
14.12.2011 22:33
БГ не прави изключение. Грозно, мъчително "лъскаво", което боде най-вече тези, които са го създали. Доброволен затвор. Горките "господари" :))))))
цитирай
9. анонимен - браво
15.12.2011 12:23
Статията е неприятно вярна!
Убийствено е да поверяваме водачеството на нацията си в ръцете на хора, които не зачитат останалите, освен ако не са на достигнали техния материален статус и нямат никакви проблеми с това как са изкарани парите на съседите им.
цитирай
10. анонимен - Мето от Комплекса
15.12.2011 13:17
Галя, а откога да подстригваш райграса, да пиеш вино, да учиш английски, да пазиш благосъстоянието си, да се обграждаш с единомислещи и т.н. е лошо?
цитирай
11. анонимен - за затворените комплекси
15.12.2011 13:25
С уважение към мнението на авторката, всичко в конструкцията на тезата е забавно, но истинските проблеми в затворените комплекси не произтичат от хората, които живеят в тях. Хиперболата не е в услуга на реалното отразяване на живота в един затворен комплекс, но това тя-авторът добре го знае. Текстът има художествена стойност, за което браво! Тези комплекси са модерните панелки. Това е. Не са нищо невероятно, не създават събитие, заради съществуването си. Смешно е, че се прави история от живота вътре. Понеже и в затворения комплекс, както и в повечето блокове и големи населени места, хората потъват в анонимността на битието си. Не се крият. Работят и се прибират по домовете си. Хора от всякакви класи. Деца от всякакви националности. Роман няма. Често няма и дувар. Мнението на автора е ценно, заради това, че го има. Толкова.
цитирай
12. анонимен - ох...
15.12.2011 14:17
Каква е идеята на статията? Поредната възхвала на "беден, но честен" или успокоение, че макар автора да не живее в затворен комплекс, си е много добре?

Живея от 2 години в затворен комплекс и не познавам нито един от съседите си, никога не съм си пила виното или каквото и да било друго, с тях.
Радвам се на относителното спокойствие, че няма да ми запалят колата, няма да ми оберат апартамента и децата ни могат да тичат боси по тревата без да ме е страх, че ще изчезнат.
Не харесвам Плевнелиев и не гласувах за него. Не харесвам и ББ и за него не гласувах...

А най не харесвам изконната българска философия, че за бедността и мизерията ни е виновен някой друг - най-вече този, който не е беден и не мизерства.
цитирай
13. анонимен - Един текст е добър, щом предизвиква показателни коментари.
15.12.2011 15:28
"Личи си, че авторката никога няма да заживее в такъв комплекс и това мира не и дава. ... Но нека не забравя, че докато някои си губят времето с дращене в Интернет, други правят пари и много, много не се помайват." -- Очевидно авторката е наясно, че някои правят пари, след като дори им е посветила специален постинг. Въпросът е КАК ги правят и В КАКВО ги влагат. Неудобен въпрос, обаче.

"Няма лошо, че хора с пари са построили хубави местенца, в които поне се чувстват сигурни и изолирани от няколко милиона. Дай боже за всички ни." -- Да даде, ама не дава. Блажени са верующите, както е казано.

"откога да подстригваш райграса, да пиеш вино, да учиш английски, да пазиш благосъстоянието си, да се обграждаш с единомислещи и т.н. е лошо?" -- не видях да пише, че е лошо - пише за хора, които изповядват култа към успеха и богатството, но премълчават цената на постигнатия материален стандарт. Авторката посочва като необходимо условие конформизма и според мен това е най-малкото и мекото, което може да се каже по адрес на повечето съвременните български новобогаташи. Но те искат и да ги обичаме, да ги хвалим, да им се прекланяме, не понасят мисълта, че има хора и неща, които не могат да се купят.

Едва ли някой доброволно избира да живее в "дрипави и просещки квартали, омазани в графити, с детска проституция и продажба на наркотици на улицата, с ежедневни престрелки и грабежи..." -- въпросът е, че богатството върви в комплект с мизерията; и винаги ще има хора, които ще отказват да приемат, че това положение е нормално, морално, произтича от неизменната човешка природа и по-добро не е, и не може да бъде, измислено - както неуморно твърдят платените проповедници на капитализма.

"и в затворения комплекс, както и в повечето блокове и големи населени места, хората потъват в анонимността на битието си." -- това повече прилича на художествена литература, отколкото текста в постинга. Богатите може също да плачат, но от това на бедните не им става по-добре.

"А най не харесвам изконната българска философия, че за бедността и мизерията ни е виновен някой друг - най-вече този, който не е беден и не мизерства." -- Любимата теза на буржоазията - бедните са бедни, защото са некадърни, безработните са безработни, защото са мързеливи, за старите, болните и децата следва да се грижат единствено техните близки. Всеки за себе си, Бог за всички. Колко изтормозен, гузен и отчаян трябва да е един успял и интелигентен човек, за да убеждава себе си (да оставим другите) във философията на себичността, чийто духовен хоризонт се простира до и изчерпва с "апартамента и децата"?
цитирай
14. анонимен - Честита ви дъщеря
15.12.2011 19:59
Научили сте я да прави пари,но мисля че е по-важно да бъде Човек!
apostapostoloff написа:
Маркс за класовото деление при капитализма, е чиста глупост. Капитализмът означава неравенство и тези, които не искат или не могат да проумеят и да се примирят с това, ще страдат, докато са живи.

Моята дъщеря живее в затворен комплекс и точно затова смея да твърдя, че този постинг си е бая глуповат. Личи си, че авторката никога няма да заживее в такъв комплекс и това мира не и дава. Е, то си е за нейна сметка...

Но нека да не забравя, че докато някои си губят времето с дращене в Интернет, други правят пари и много, много не се помайват.

цитирай
15. анонимен - АЙДЕ БЕ?
15.12.2011 20:33
само по едно редче за станишев а ?..тей тей..
цитирай
16. bradata87 - smqh
15.12.2011 21:53
Много смях в тази статия, необосновано плюене по някакъв човек - бил и бъдещ ни президент....
Затворения комплекс и баровската вила на мутрата с дувара - разликата е доста голяма
Мислете преди да се правите на журналя или знаещоразбиращи...
цитирай
17. анонимен - Смешен плач или тъжен смях...
16.12.2011 01:08
В това изложение (може би есе) има и истина и много заблуда. Всеки е добре сам да реши кое какво е!
Едва ли и авторката има претенция за някаква висока худойествена стойност на написаното. По-скоро ми се струва, че е изляла в думи нещо, което я е заляло в онзи момент.
От една страна, добре е да развием по-голяма толерантност към околните. От друга - нека учим младите да не изпадат в крайности, а да се опитват да намерят баланса между добрия материално живот и достойния дух.
цитирай
18. анонимен - Депресия
16.12.2011 15:58
Галя, с това, за което пишеш си правиш толкова красив автопортрет, че мога само едно да вметна-просто иди на психоаналитик, имаш нужда.
цитирай
19. ok3223 - Много смях в тази статия, необос...
19.12.2011 14:35
Много смях в тази статия, необосновано плюене по някакъв човек - бил и бъдещ ни президент....
Затворения комплекс и баровската вила на мутрата с дувара - разликата е доста голяма
Мислете преди да се правите на журналя или знаещоразбиращи...
цитирай Депресия
16.12 15:58
Галя, с това, за което пишеш си правиш толкова красив автопортрет, че мога само едно да вметна-просто иди на психоаналитик, имаш нужда.
цитирай

17. анонимен - Смешен плач или тъжен смях...
16.12 01:08
В това изложение (може би есе) има и истина и много заблуда. Всеки е добре сам да реши кое какво е!
Едва ли и авторката има претенция за някаква висока худойествена стойност на написаното. По-скоро ми се струва, че е изляла в думи нещо, което я е заляло в онзи момент.
От една страна, добре е да развием по-голяма толерантност към околните. От друга - нека учим младите да не изпадат в крайности, а да се опитват да намерят баланса между добрия материално живот и достойния дух.


цитирай.
Гледай докъде могат да достигнат влечугите блогерски .Значи убежищата на мутрите олигарси,селища от затворен тип с всички екстри,на тези,които окрадоха България и разсипаха,приватизираха за стотинки българската икономика.Тези гадове,които не смеят да живеят сред простосмъртните данъкоплатци,а с частна охрана и бодигардове,защото ги шубе народната благодарност да не се стовари върху тях.
И тази мижитурка ПЛЕВНЯТА, която е като тях.
Те не са виновни,а това племе от роби и малоумници,което работи за стотинки за тях и даже гласува за тях...
Тук други дупелизачи,сигурно от тяхната прислуха и охрана ги и защитава,опитва се да ни каже че това е нормално.
Боже що не си събереш вересиите и лекетата,които наводниха БГ.Като че ли всичко будно и свястно се изнесе от БГ,а тук останаха,бъзливците,влечугите и малоумниците,които позорят всичко българско и България.
Не случайно сме първи по бедност и корупция, и станали за посмешище в ЕС с нашите мутроуправници и народ
Какъвто народа, такава държавата.
ДАНО БОГ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
цитирай
20. анонимен - от Боян, RE за aidriell
21.12.2011 23:47
Тъжна картинка е този aidriell... Не стига, че е неграмотен(а) а ми и многословен празнoсловец. След 45+22 години геноцид, над всички свободолюбиви и мислещи българи ей ги на... самодостатъчни нищожества, които с безграничната си простотия и алчност... неее.....повдига ми се...няма да пиша повече...!!!
цитирай
21. анонимен - Номер 20 -Чудя ти се как дори опитваш и напъваш да четеш и пишеш след като очевидно е трудно за теб да го правиш с този мехур вместо глава който носиш ?
22.12.2011 01:10
Страшно аргументиран и мога да ти кажа че си представителната извадка на Оигофрена нещастник в България .Много са абсолютно като теб злобните нещастни и безпътни създания ,генетично увредени ли с много силно обременено минало -бъдеще но така е при вас и така ще бъде свиквай :-)
Не разбирам едно .-Как ти нищожество с 2 изречения успя да опишеш целият си нещастен свят в който живееш , едновременно да обвиниш другите за това че си нещастен загубеняк и накрая да обобщиш че си свободолюбив :-) Смях Свободата Наемен работнико 5 пари не дава затеб и подобни нещастници като теб нито се вълнува от мненият им .

цитирай
22. анонимен - затворник в студград
30.12.2011 19:02
попаднах през интернет на статията, докато сравнявах цените в затворените комплекси. оказва се че панелките в студград, където живея са на същите цени. а доклкото до статията - напомня ми на затворен комплекс - гледам от камбанрията и каквото виждам го обявавам за Свята истина, без да слезна и да погледна отблизо . всъщност като се замисля - интернета е нещо подобно - по време на изборите всичките ми приятели ореваха орталък за светльо витков, а после се оказа че за него са гласували толкова колкото цигани от сливен и ямбол. затварянето /било то и в интернет/ и обявяването на всичко различно за лошо /пък дори и непредставено в интернет/ не води до добро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: madamerosa
Категория: Политика
Прочетен: 726949
Постинги: 128
Коментари: 603
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031