Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2017 13:49 - Какво е Месиански Юдаизъм?
Автор: fascindoo Категория: Политика   
Прочетен: 1097 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Месиански Юдаизъм или заместване на Библейската истина с модерно Фарисейство


Голяма част от онези, които се наричат
месиански евреи, не са от еврейски произход, но се присъединяват към движението, тъй като те "се радват на месианския еврейски стил на поклонение". MJAA възприема конверсията за езичниците като небиблейска практика, но приема езичници в своите конгрегации и други месиански организации поддържат подобни възгледи.

Кръщение
Месианските евреи практикуват кръщение, наричайки ги микровех ("цистерна" от Левит 11), а не терминът хатвила ("кръщение"
הטבילה в еврейския нов завет).

Обрязване
Някои от ефремитското движение се стремят да се обърнат за идентификация с Израел, но повечето месиански ръководни органи признават присъствието на езичници в църквите и не виждат нужда от тях да се превръщат в поклонение в месианския стил и разбиране. Когато обръщението е искрено желано от езическия месиански вярващ, месианските еврейски халахически стандарти (включително обрязването) се налагат, за да поддържат почтеността сред световната месианска еврейска общност. 

Използване на еврейски имена и речници на английски език
Движението обикновено избягва обикновените християнски термини като Христос и кръст (tsalav-
צלב) и предпочита да използва максимално еврейските термини. Месианските евреи възприемат подобен подход като движението на свещеното име за името "Yeshua".

Музика
Месианските еврейски химнинологии не са само християнски евангелски. Много от химните се отнасят до ролята на Израел в историята, изразяват месианска надежда и се отнасят към Исус като спасител на Израел. Освен това малките промени ги отличават от обичайните съвременни евангелски химни, като например използването на името Йешуа вместо Исус. Месианските химни също включват голям брой израелски песни. 

Библията
Стария и Новия Завет (понякога наричани "Брит Чадаша") обикновено се считат за установените и божествено вдъхновени библейски писания от месианските евреи. С няколко изключения месианските вярващи обикновено считат, че писаната Тора, петте книги на Мойсей, да остане в сила като продължаващ завет, ревизиран от Исус и апостолите в Новия завет, който трябва да се спазва както морално, така и ритуално Исус не анулира Тора, но тълкуването му се ревизира чрез апостолските писания. 

Еврейска устна традиция
Между месианските конгрегации няма единодушие по въпроса за Талмуда и Оралната Тора. Съществуват конгрегации, които вярват, че спазването на Закона за устните, както е обхванато от Талмуда, е против месианските вярвания. По същия начин има и общества, които отричат
авторитета на фарисеите, вярвайки, че те са били заместени и тяхното учение противоречи на месианството. Съществуват привърженици, които наричат рабинските коментари като Мишна и Талмуда "опасни" и заявяват, че последователите на рабинските и халакските обяснения и коментари не са вярващи в Исус като Месия. Другите конгрегации са селективни при прилагането на закона за талмидите и може да вярват, че равинските коментари като Мишна и Талмуда, макар и исторически информативни и полезни в разбирането на традицията, не са нормативни и не могат да бъдат следвани, когато се различават от Новия завет . Още други насърчават сериозното спазване на еврейската халаха. 

Месиански тълкования
Има редица месиански коментари върху различни книги от Библията, както в текстове на Танак, така и в Новия завет, като Матей, Деяния, Римляни, Галатяни и Евреи. Дейвид Х., които се използват за поддържането на идеите на месианския юдаизам. Стърн е издал еднообемно еврейски Новозаветни коментари, предоставяйки обяснителни бележки от месианска еврейска гледна точка. Други отбелязани автори на коментара в Новия Завет са: Джоузеф Шулам, който е написал коментарите на Деяния, Римляните и Галатяните; Арнолд Фрухтенбаум от Ариел Минстирис, който е написал коментарите си по посланията, съдиите и Рут и Битие и 7 систематични доктринални изследвания; Тим Хег от Торах Ресурс, който е написал коментари за римляни, галатяни, евреи и в момента разглежда Матей; Даниел Томас Ланкастър, който е написал широко за серия "Първи плодове на зоопарка" Тоя Клуб; Стюарт Сак, автор на евреите чрез очите на евреите; И Дж. К. Маккей от TNN Online, който е написал няколко тома под библиотеката "за практическия месиански" (Джеймс, Евреи, Филипяни, Галатяни и проучвания на Танак и Апостолските Писания).

Нагласи към Павел
Месианските вярващи разбират (както някои от последните учени твърдят), че Павел апостол (често наричан "Шаул", неговото еврейско име) остава еврейски фарисей, дори вярващ до смъртта му. Това се основава на Деяния 23: 6, описващо събитията след като Павел приемаше Исус като Месия. "Но когато Павел разбра, че едната част са садукеи и другите фарисеи, той извика в съвета: Братя и хора, аз съм фарисей, син на фарисей; за надеждата и възкресението на мъртвите Аз съм под въпрос. "

Месианските вярващи цитират отрязването на косата на Павел в Кенхреа заради обет, който е поел (Деяния 18:18), препратки към него, спазвайки еврейските празници и постоянната му добра репутация с неговия равински господар Гамалиел, за да покаже, че Е изцяло в продължаващото спазване на законите и традициите на юдаизма. Те твърдят, че Павел никога не е поставил да поляризира евангелието между вярата и праведните дела, но че е необходимо да се поддържа другото. Новата перспектива за Павел е важна в месианския юдаизъм. 

Грях и умилостивение
Някои месиански вярващи определят греха като престъпление на Божията Тора (закон / инструкция) и включват понятието за първоначален грях. Някои привърженици са изкупили греховете си чрез молитва и покаяние, т.е. признаване на неправдата и търсенето на прошка за греховете си (особено на Йом Кипур, Денят на умилостивението). Несъгласявайки се с тези ритуали и практики, други месианци поддържат убеждението, че всички грехове (независимо дали са извършени или не) вече са утешени поради смъртта и възкресението на Исус.

Законно богословие
Едно законно богословие учи, че всеки, който е част от Израел, е длъжен да спазва Завета и неговите разпоредби, както е посочено в Тората. Дан Джустер от Тиккун и Ръс Ресник от УМПС са се противопоставили на настояването на единното движение на Закона да се изисква от всички езичници да спазват цялата Тора по същия начин като евреите. Тим Хег отговаря на тяхната статия, защитавайки това, което според него, е библейското учение на теологията "Един закон" и нейните последици относно задълженията на подчинението на Тора от нови месиански вярващи от народите.

Исторически християнството е преподавало суперсесионизъм (заместваща теология), което предполага, че християнството е отхвърлило юдаизма и че Мойсеевият завет на еврейската Библия е заменен от Новия Завет на Исус, в който спасението се осъществява от благодатта на Бог, а не чрез подчинение на Тората. Това обикновено се допълва от понятието, че Бог е прехвърлил статута на "Божия народ" от евреите към християнската църква. Месианските евреи, в различна степен, предизвикват и двете мисли и вместо да вярват, че въпреки че Израел е отхвърлил Исус, той не е загубил статута си на избран от Бога народ (Матей 5:17), те често цитират Римляни 11:29: "защото Божиите дарове и призивът Му са неотменими". 

За Тората
В месианския юдаизъм има разнообразна практика по отношение на строгостта на спазването на Тората. Спазват се еврейските молитви, юдейските празници и съботата. Християните отричат, че ритуалните закони и конкретните граждански закони на Петокнижието се отнасят за езичниците, някои пасажи относно спазването на Тората в Новия Завет са цитирани от някои месиански вярващи като доказателство, че Тора не е бил отменен за евреите. Те посочват, единствено стиха в Деяния 21, че евреите в Ерусалим са описани като "ревностни за закона".

 

 

Християнски форум




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. fascindoo - ... разбрахте ли сега, 2017 години сл.Хр. по-късно!
24.06.2017 19:10
"... Мойсеевият завет на еврейската Библия е заменен от Новия Завет на Исус, в който спасението се осъществява от благодатта на Бог, а не чрез подчинение на Тората. Това обикновено се допълва от понятието, че Бог е прехвърлил статута на "Божия народ" от евреите към християнската църква.
..."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fascindoo
Категория: Политика
Прочетен: 6472805
Постинги: 4603
Коментари: 2877
Гласове: 2087
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.1)
2. Покушение. Показно. --- България. Свят. Медии. Отново. Ташак. Бойко. Барета. Дали. Баш. Ортак.
3. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.2)
4. Пеласги, Протобългари и Траките. Обетованата земя и еврейската омраза към днешните българи (ч.3)
5. Няма "Шменти-капели" или "Тука има-тука нема", има "Иди ми-доди ми": Б.Б.-Б. водач на две листи на ГЕРБ
6. Шоуто в НДК, или защо турците са идиоти
7. Мистериите около смъртта му или Березовски е инсценирал, съгласувано с Путин, смъртта си!
8. Истината за Sancta Sanctorum* на Дянков:: Глобализацията на бедността: Вътре в Новия Световен Ред
9. Търговия с органи, евгеника, ваксини и общия принос на ГЕРБ в тези престъпления
10. И това ли е "теория на канспирацията", от един "болен мозък", кандидат за поста президент на САЩ през 2000 година
11. Дебългаризирането на България: След юдеизацията защо не и циганизация? Част 1
12. 25 май 2014: Апогей на клиторно-аналното политическо чесане в ГЗ на МПК у нас, съчетано вкупом с медийно фелацио
13. Световните експерименти на 20 век: Източна Европа, Новия Световен Ред и Глобализма Част1
14. Световните империи и Древно-българските държави-империи
15. "Независимост 1908" ли? Един блестящ маньовър на Великите сили за бъдещите 2 нац. катасторофи на България и бастисването на Отоманската империя!
16. Ето го! Пепи Готиното! Или здравната ни еврейска гад!!!
17. Четиво за антибългари по Света и У нас
18. ПРОИЗХОДЪТ НА ТУРЦИТЕ (Част1)
19. Пак дрън-дрън, та пляс! За "вечния въпрос": Ние българите повече траки ли сме или повече славяни? Но хаплогрупите говорят!